Trénink jihokorejských speciálních jednotek

Trénink jihokorejských speciálních jednotek Zdroj: Aha

Trénink jihokorejských speciálních jednotek
Trénink jihokorejských speciálních jednotek
Trénink jihokorejských speciálních jednotek
Trénink jihokorejských speciálních jednotek
Trénink jihokorejských speciálních jednotek
7
Fotogalerie

USA rozmístí útočné bezpilotní letouny v Jižní Koreji

Spojené státy zahájily přípravy na rozmístění útočných bezpilotních letounů Gray Eagle na území Jižní Koreje. Podle agentury Reuters to dnes oznámil mluvčí americké armády. Pentagon k tomuto kroku přistoupil jen několik dní poté, co na jihokorejském území začal rozmisťovat části svého protiraketového štítu THAAD v reakci na pokračující raketové a jaderné zkoušky Severní Koreje.

Dálkově řízená bezpilotní letadla Gray Eagle budou trvale umístěna na letecké základně Kunsan, asi 180 kilometrů jižně od metropole Soulu, uvedl mluvčí amerických sil v Jižní Koreji Christopher Bush.

Americká armáda neupřesnila, kolik bezpilotních letounů bude v Jižní Koreji působit, ani kdy přesně budou stroje do země vyslány. Armáda nyní připravuje infrastrukturu. Letka by měla být aktivní počátkem příštího roku.

"Letouny významně zvýší průzkumné schopnosti amerických sil v Jižní Koreji," prohlásil mluvčí Bush. Nejmenovaný jihokorejský vojenský činitel tiskové agentuře Jonhap řekl, že bezpilotní letouny rovněž zvýší možnosti spojenců zasáhnout pozemní cíle v KLDR.

"V případě války na Korejském poloostrově bezpilotní letouny mohou proniknout nad Severní Koreu a provést přesně mířený útok na vojenské velení a další významná armádní zařízení," řekl zmíněný zdroj.

Letouny Gray Eagle jsou pokročilejší verzí strojů Predator a jsou schopny nést čtyři střely vzduch-země Hellfire.

Spojené státy mají od korejské války z let 1950-1953 v Jižní Koreji rozmístěno 28.500 vojáků. Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože jejich vzájemný konflikt byl ukončen příměřím, nikoli řádnou mírovou dohodou.

Napětí na Korejském poloostrově se vystupňovalo, když Severní Korea loni provedla dva jaderné testy a pokusně odpálila množství balistických střel, čímž porušila rezoluce OSN.

Spojené státy začaly 7. března na jihokorejském území rozmisťovat části protiraketového štítu THAAD. To se setkalo s kritikou Číny a Ruska, které se obávají, že radarový systém bude sledovat i jejich vojenské aktivity.