Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Celosvětové srovnání měst: Společensky nejatraktivnější je Göteborg, Praha je prý jen průměr

O Skandinávcích se někdy hovoří jako o poměrně chladných a odměřených lidech. Podle nové studie o společensky nejatraktivnějších velkých městech světa, která hodnotila atmosféru, otevřenost, toleranci či vztah k přátelům, to ale rozhodně neplatí. V tomto směru je nejlepší švédský Göteborg, druhý Stockholm a šestá Kodaň. Praha se ocitla až v druhé polovině hodnocených měst.

Studii, která hodnotila postoje více než 12 tisíc lidí v 39 různých městech v 29 zemích, zadal web Hostelworld, který se věnuje celosvětově hotelovým službám. Hodnotilo se 10 kategorií, například otevřenost a tolerance obyvatel dotyčných měst vůči ostatním, důvěra v přátele, využívání sociálních sítí nebo jak často chodí lidé do restaurací či za zábavou.

Švédský Göteborg vyhrál ve třech kategoriích. Jeho obyvatelé se rádi baví, nakupují, navštěvují restaurace a ve městě je i hodně kulturních akcí. Prý mají většinou také velmi dobrou náladu. Praha vyhrála v kategorii „důvěra v přátele“. Mezi prvních patnáct měst se ale v hodnocení nedostala, umístila se na 32. místě.

Společensky nejatraktivnější města světa: 

1. Göteborg

2. Stockholm

3. Chicago

4. Boston

5. New York

6. Kodaň

7. Madrid

8. Řím

9. Hamburk

10. Dublin

11. Toronto

12. Sydney

13. Paříž

14. Baltimore

15. Varšava