Ivanka Trumpová na sjezdu republikánů

Ivanka Trumpová na sjezdu republikánů Zdroj: Profimedia.cz

Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
Ivanka Trumpová se stala jednou z nejmocnějších žen světa.
42
Fotogalerie

V Číně milují Ivanku Trumpovou, desítky firem si požádalo o registraci výrobků s jejím jménem

Podnikatelé v Číně jsou zjevně daleko hbitější a progresivnější, než jejich konkurenti ve světě. V posledních týdnech si už 40 firem požádalo o registraci výrobků se jménem Trump, ale ještě více táhne jeho dcera Ivanka. U ní už registrují čínské úřady 65 žádostí. Jak je ale vůbec možné, že je v říši středu řeší možné zaregistrování těchto jmen jako ochrannou známku?

Čínské zákony umožňují registrovat i cizí jména nebo čínské překlady těchto jmen. Samozřejmě z toho opakovaně vznikají nejrůznější soudní spory, které se ale ne vždy daří uspokojivě vyřešit. O registraci jména Trump si zatím podle čínských úřadů požádalo 40 firem a o jméno Ivanka 65 společností. Čínský Nejvyšší soud se ale vyslovil pro nepoužívání ochranných známek se jmény známých osobností.

Například firma Fujian Yingjie Commodity Company si přesto zažádala o „Ivanku“ pro svoje sanitární výrobky. Společnost z Pekingu zase touží používat čínskou variantu jejího jména na kosmetické produkty a výživové přípravky. Jiná zase na tapety do počítačů.

Většina žádostí pořád čeká na schválení a není jasné, zda je čínský úřad povolí.

Jedna čínská obuvnická firma například čtyři roky používala jméno americké basketbalové hvězdy Michaela Jordana. Byla to sice jeho čínská přezdívka, ale nakonec soud vyslyšel sportovce a registraci zrušil.

Ale letos čínský soud rozhodl v neprospěch počítačového giganta Apple. Spor se týkal varianty jména iPhone, který používá malý čínský výrobce kožených peněženek a kabelek.

Samotný Donald Trump se soudil několikrát o své jméno v Číně a trvalo to mnoho let. Zajímavé je, že když loni vyhrál volby, najednou soudy rozhodly, že americký prezident má pravdu.

Ivanka Trumpová je v Číně populární, protože média líčí tuto krásnou ženu jako celebritu první velikosti. Navíc navštívila ve Washingtonu nedávno čínskou ambasádu při oslavách lunárního Nového roku, což vyvolalo v Asii vlnu nadšených komentářů.

Trumpová v současnosti plní ve Washingtonu roli „První dcery“, protože skutečná první dáma, Melania Trumpová, je zatím kvůli škole se synem Barronem v New Yorku. Ivanka je dcerou amerického prezidenta a jeho první manželky, kterou byla Češka Ivana Trumpová (předtím Zelníčková). Je provdána za bohatého newyorského realitního podnikatele Jareda Kushnera, se kterým má 3 děti. V roce 2009 kvůli manželovi konvertovala k judaismu.