Islandský prezident Guðni Jóhannesson.

Islandský prezident Guðni Jóhannesson. Zdroj: Wikipedie

Islandský prezident Jóhannesson: „Ananas na pizze bych zakázal“

Dáváte si rádi pizzu Havaj, nebo vám tropické ovoce na italském národním pokrmu připadá stejně stupidní jako islandskému prezidentovi Guðnimu Jóhannessonovi? Politik, který se podle průzkumů těší přízni 97 % Islanďanů, vzbudil pozornost světových médií, když na sebe na debatě s žáky střední školy v městě Akureyri prozradil, že fandí Manchesteru United a že je zásadně proti ananasové pizze.

Zdá se, že Jóhannessonův komentář rezonuje především díky své vtipnosti a nevážnosti. Vstřebávání katastrofických zpráv, negativních předpovědí a nekonečných mediálních válek mezi politiky se stalo denním chlebem nás všech. Jinak ničím nezajímavá informace o gastronomických preferencích islandského prezidenta se proto v tomto kontextu stává tolik potřebným prostředkem pro oddych. Nikdo nikde neumírá, nikdo nikoho nevykazuje z Evropy ani z Ameriky, nikdo nepřivolává třetí světovou válku.

Další vlnu pobavení způsobilo prezidentovo nadsazené prohlášení o tom, že kdyby mohl, ananas by jako přísadu na pizzu zakázal. V úterý pak na svůj facebookový účet napsal: „Ananas mám rád, ale ne na pizze. Nemám pravomoc předložit zákon, který by lidem zakázal dát si na pizzu ananas. A jsem rád, že ji nemám. Prezidenti by neměli mít neomezenou moc. Nechtěl bych úřad islandského prezidenta zastávat, pokud bych mohl zakázat vše, co nemám rád. A ani bych nechtěl žít v zemi, kde by to bylo možné. Na pizzu doporučuju mořské plody!“ Ačkoliv z příspěvku stále čiší notná dávka nadsázky, v pozadí se dá vycítit satira. Na kterého světového lídra Jóhannesson naráží, je otevřené. Každý si může dosadit, koho chce.

Guðnimu Jóhannessonovi je čtyřicet osm let. V minulosti působil jako historik na Islandské univerzitě. Prezidentem byl zvolen v minulém roce poté, co o svých kvalitách přesvědčil 39 % voličů. Na volební kampaň použil v přepočtu pouhé dva milióny korun. Po nástupu do úřadu odmítl 20% zvýšení platu a 10 % příjmu poukázal na charitu. Bez zajímavosti není ani fakt, že v minulosti přeložil do islandštiny čtyři romány Stephena Kinga.