Vladimir Putin pronesl tradiční projev o stavu Ruské federace.

Vladimir Putin pronesl tradiční projev o stavu Ruské federace. Zdroj: Profimedia.cz

Putin si pohrává se světem, Rusko začalo uznávat doklady dvou separatistických území z Ukrajiny

Zatímco americký prezident Donald Trump po rozhovoru s ukrajinským kolegou Petro Porošenkem nedávno tvrdil, že chce s Moskvou vyjednat mír pro proruská povstalecká území na Donbasu, Vladimir Putin dál pokračuje v postupném „odtrhávání“ těchto regionů od Kyjeva. Putin v sobotu podepsal dekret, který umožní v Rusku uznávání dokladů, které si samy vydávají dvě separatistické republiky na východě Ukrajiny.

Samozvanou Doněckou lidovou republiku a její „sestru“ Luhanskou lidovou republiku oficiálně neuznává ani Rusko. Ovšem Putin o víkendu nařídil, že ruské úřady budou uznávat doklady vydané na povstaleckém území Ukrajiny. Jedná se o pasy, certifikáty o vzdělání, doklady o narození, úmrtí, sňatcích, rozvodech, ale i řidičské průkazy. Informoval o tom například list The Moscow Times.

S použitím těchto dokladů mohou teď obyvatelé separatistických území bez problémů pobývat na území Ruska. Už nebudou potřebovat doklady vydané ukrajinskými institucemi. Kreml oznámil, že se jedná o humanitární rozhodnutí, a že dekret je dočasný, dokud nebude válka na východní Ukrajině vyřešena. Jenže podobně „dočasné“ ruské výnosy platí dlouhé roky například v případě gruzínské Abcházie či Jižní Osetie, nebo moldavského Podněstří, které se také odtrhly od svých mateřských zemí.

Kvůli válce na východě Ukrajiny a anexi Krymu z roku 2014 čelí Rusko mezinárodním sankcím, které nebyly dosud nijak omezeny. Putin doufal, že se to změní s nástupem Donalda Trumpa do funkce. Ten se totiž předtím několikrát vyjádřil, že chce s Ruskem jednat. Jenže v posledních týdnech americká administrativa zopakovala, že okupaci Krymu nelze uznat a zrušit sankce proto nebude nijak jednoduché. Konflikt na východě Ukrajiny je přitom ve slepé uličce a na území obou separatistických republik se někdy bojuje, i když intenzita střetů není taková, jako v minulých letech. Dohody zde ale nedodržuje žádná strana. A toho teď Putin opět využil.