V Iráku se lyžuje nedaleko Mosulu na hoře zvané Korek

V Iráku se lyžuje nedaleko Mosulu na hoře zvané Korek Zdroj: Archív

V Iráku se lyžuje nedaleko Mosulu na hoře zvané Korek
V Iráku se lyžuje nedaleko Mosulu na hoře zvané Korek
V Iráku se lyžuje nedaleko Mosulu na hoře zvané Korek
3
Fotogalerie

Lyžařská kuriozita. V Iráku se lyžuje nedaleko válečné fronty u Mosulu, země láká do svého skiareálu

„Chceme se taky trochu pobavit,“ řekl jeden z návštěvníku málo známého lyžařského areálu na severu Iráku, když se jej novinář britského Guardianu ptal, jak se mu dnes lyžuje. „Vidíte ty lidi okolo? Tady se taky trochu pobaví. Tady to není jako doma, v Mosulu,“ uvedl muž. Lyžařské středisko je světovým unikátem. Lyžuje se zde i přes nedalekou válečnou frontu.

Fawaz Behnan byl v obléhaném Mosulu v roce 2014 se svou rodinou, když město dobyli islamisté. On a tisíce dalších Iráčanů žili ve strachu z teroru samozvanců z Islámského státu. Behnan, stejně jako spoustu jeho známých, kteří náleží k irácké střední třídě, mají v oblibě lyžování. Do skiareálu Korek, který leží v autonomní části Iráku, v Kurdistánu, jezdí lyžovat v drtivé většině místní. Zájmu turistů se skiareál ležící na úpatí dvoutisícové hory Korek nijak netěší. A není divu. Místo se nachází zhruba 120 kilometrů východně od Mosulu, exponovaného místa, kde se prakticky neustále vedou boje s islamisty.

Areál však nabízí dobré lyžařské podmínky. Na první pohled je manšestr, urolbovaný sníh ozářený svítícím sluncem, k nepoznání od toho českého, který lyžaři vídají v českých Krkonoších. Irácké ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že by do budoucna chtělo rozšířit povědomí o kvalitě iráckých sjezdovek. Momentálně se na iráckých sjezdovkách projíždějí především Iráčané, cizinců se zde za poslední dva roky objevilo pouze 1 procento. Toto číslo je stejné jako v sousedním Íránu, kde jsou také skiareály, ovšem vyhledávané cizinci jen naprosto minimálně. Podobný plán osvěty má tedy také íránská vláda.