Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Australská katolická církev zaplatila obětem sexuálního zneužívání přes 5,4 miliardy odškodného

Australská katolická církev zaplatila celkem 276 milionů australských dolarů (v přepočtu přes 5,4 miliardy korun) několika tisícům obětí sexuálního zneužívání, které se mělo odehrávat v letech 1980 až 2015. O finančních dopadech obřího skandálu informovala ve čtvrtek speciální komise, kterou na počátku roku 2013 ustavila po nátlaku veřejnosti a médií vláda.

Podle zveřejněných informací katolická církev u protinožců celkem odškodnila 3066 osob. Vyšetřovány ale byly v rámci kauzy i některé nenáboženské organizace, například sportovní kluby.

„Do odškodnění byly zahrnuty kompenzace za psychickou a fyzickou újmu, náklady na léčení či na právní služby,“ oznámila právnička Gail Furnessová, která pracovala pro oběti zneužívání. Ta ale upozornila, že průměrná prodleva mezi údajným zneužíváním a nahlášením činu na policii bylo dokonce 33 let. „Mnoho obětí se navíc určitě nepřihlásilo, takže rozsah zneužívání mohl být daleko větší,“ řekla Furnessová.

Komise vyslechla kolem 7 procent všech katolických kněží Austrálie a zjišťovala podrobnosti o sexuálním zneužívání dětí v letech 1950 až 2010. Některé případy pak šly ještě i za toto období. Někteří kněží se k zneužívání přiznali, jiní to odmítli a obvinění označili za absurdní.

V mnoha případech skutečně nebylo možné tyto zločiny dokázat, protože někdy stálo u dotyčných osob proti sobě jen tvrzení proti tvrzení. Žádné důkazy nebyly v mnoha případech nalezeny.

Podle informací z komise ale byly nejméně desítky případů spojené s brutalitou, vyhrožováním, fyzickým napadáním a vydíráním. Důkazy o tom byly nalezeny například v církevních školách, když se to týkalo více žáků a studentů ve stejném časovém období.

Kardinál George Pell, nejvlivnějších muž australské katolické církve, minulý rok v souvislosti s kauzou řekl, že církev se dopustila „obrovské a chyby“ a zneužívání označil u některých kněží za „katastrofální čin“.

Ne každý je ale „spokojený“ s odškodněním. Část veřejnosti i někteří poškození požadují vyvození trestní odpovědnosti, i když v některých případech byly již činy promlčeny.