Eiffelova věž v Paříží - ilustrační snímek.

Eiffelova věž v Paříží - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Eiffelovka, největší atrakce Paříže, bude kvůli hrozbě terorismu obklopena skleněnou zdí

Do bezprostřední blízkosti  jedné z nejvýznamnějších turistických atrakcí světa, Eiffelově věži v Paříži, se již brzy nedostanete bez bezpečnostní prohlídky. A to dokonce ani v případě, že na ni nechcete vystoupit. Vstup k symbolu francouzské metropole bude kvůli hrozbě teroristických útoků eliminovat vysoká skleněná zeď z neprůstřelného skla, za kterou proniknete jen po pečlivé kontrole.

Pokud jste byli u Eiffelovy věže v poslední době, jistě jste si všimli poměrně nevzhledného kovového oplocení, které zde na některých místech je. Bylo zde zavedeno dočasně v souvislosti s bezpečnostními opatřeními v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím Evropy v roce 2016. Jenže je tam dodnes. Důvodem jsou další a další pokusy o teroristické útoky v zemi.

Francouzské úřady poukazují na nutnost zajištění bezpečnosti u všech významných turistických atrakcí a neúspěšný pokus islamistů o atentát v katedrále Notre Dame (loni v září) a pokus o útok mačetou v Louvru minulý týden, jim dává za pravdu.

Kolem Eiffelově věže proto vyroste na podzim dva a půl metru vysoká pevná zeď z neprůstřelného skla a kompletně se změní přístup k věži z okolních ulic, aby byl symbol Paříže dokonale chráněn před možným atentátem.

Ne každému se tento záměr líbí, protože pokud nebudete chtít na věž vystoupit a budete si ji chtít například jen vyfotografovat zespodu, budete muset také projít kontrolou.

„Hrozba terorismu zůstává v Paříži pořád vysoká a my musíme učinit zvláštní bezpečnostní opatření na ochranu našich občanů i turistů,“ říká ale náměstek primátorky Jean-François Martins, který má ve městě na starosti cestovní ruch.

Nový bezpečnostní perimetr kolem Eiffelovky.Nový bezpečnostní perimetr kolem Eiffelovky.|Le Parisien

Jak informoval deník Le Parisien projekt bude stát celkem 20 milionů euro a měl by zabránit útoku jednotlivců i pomocí napadení s použitím automobilu.

Změní se i přístup k věži, nebude sem možné od podzimu přijít ze souběžných ulic, ale bezpečnostní opatření navedou návštěvníky přes přilehlé zahrady, kontrole se proto nevyhnete.

Starostka města Anne Hidalgová v lednu také informovala o plánech na další zlepšení služeb v souvislosti s Eiffelovkou. Ty by měly především zkrátit velké fronty zájemců o výstup na slavnou věž.

Ročně navštíví Eiffelovku kolem 7 milionů lidí, ale Paříž trpí poslední dva roky úbytkem turistů zejména kvůli opakovaným teroristickým útokům. Letos by to země opět chtěla změnit a přilákat více návštěvníků.

Eiffelova věž (francouzsky La Tour Eiffel), byla postavena v letech 1887 až 1889 u příležitosti stého výročí francouzské revoluce a Světové výstavy v Paříži. Je pojmenována po svém konstruktérovi Gustavu Eiffelovi a původně zde měla stát jen 20 let, ale stala se tak oblíbeným symbolem, že zůstala zachována a nikdo si francouzskou metropoli bez ní nedokáže představit. Včetně antény na svém vrcholu dnes měří 324 metrů.