Jaderná elektrárna Flamanville.

Jaderná elektrárna Flamanville. Zdroj: ČTK

V jaderné elektrárně ve Franci došlo k výbuchu, únik radiace údajně nehrozí

Z jaderné elektrárny na západě Francie byl dnes ohlášen výbuch, při kterém se podle místních úřadů lehce zranilo pět lidí. Deník Ouest-France napsal, že jaderný materiál neunikl. Elektrárna je na pobřeží u města Flamanville, kam zamířily záchranné jednotky z několika míst.

Exploze byly zaznamenána kolem 10:00 SEČ ve strojovně elektrárny. "Nebylo nutné spustit mimořádný bezpečnostní plán, protože není žádné riziko jaderného úniku," napsal list s odkazem na prefekturu. Podle hasičů se exploze i následný požár týkají centra elektrárny, které je mimo jadernou zónu.

"Je to z technického hlediska významný incident, ale nejde o jadernou nehodu, protože exploze byla mimo jadernou zónu," řekl představitel místní prefektury Olivier Marmion. "Pět osob se lehce přiotrávilo, ale nejsou zranění," dodal Marmion.

Potvrdil také, že jeden ze dvou reaktorů byl po explozi odstaven. V elektrárně, jež patří energetické firmě EDF, jsou dva tlakové reaktory z let 1986 a 1987, z nichž každý vyrábí 1,3 gigawattů elektřiny. Buduje se třetí reaktor, který má být dokončen příští rok.

Firma EDF ani agentura pro jadernou bezpečnost informace o nehodě nekomentovaly. Podle listu Le Figaro si zástupce EDF nepřál reagovat a odkázal pouze na sdělení prefektury, která vylučuje riziko úniku jaderného materiálu.