Donald Trump ukazuje podpis pod jedním ze svých prezidentských dekretů.

Donald Trump ukazuje podpis pod jedním ze svých prezidentských dekretů. Zdroj: Profimedia.cz

Dozvuky Trumpova protiimigračního opatření: Ministryně bez práce, útok Amazonu a miliardy dolarů v ohrožení

Pouhých pár dní po podpisu kontroverzního dekretu, který omezuje vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí, se kolem amerického prezidenta Donalda Trumpa dějí divoké věci. Dnes odvolal ministryni spravedlnosti, už o víkendu mu byl vyčítán střet zájmů, protože zakázal pouze ty muslimské země, s nimiž jeho impérium neobchoduje, firma Amazon s ním chce jít do otevřené právní války kvůli svým zaměstnancům a americká firma Boeing může v budoucnu přijít o miliardy dolarů.

Americký prezident Donald Trump uvolnil z funkce úřadující ministryni spravedlnosti Sally Yatesovou. Učinil tak poté, co Yatesová podle CNN nařídila ministerským právníkům, aby před soudy neobhajovali prezidentův antiimigrační dekret. Nejedná se však o příliš drastickou změnu. Yatesová byla pozůstatkem Obamovy administrativy a měla být ve funkci pouze do chvíle, než Senát schválí Trumpova kandidáta Jeffa Sessionse. Na přechodné období se úřadu chopil Dan Boente a pouze se čeká na moment, kdy Sessions naplno převezme otěže a začne bojovat za kontroverzní výnos.

Ministryně Sally YatesováMinistryně Sally Yatesová|EPA

Na zajímavější souvislost upozornil deník Independent, který vidí v Trumpově výnosu střet zájmů. Podle nich sice prezident omezil cestovatelské možnosti Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, ale vynechal bohatší a lidnatější muslimské státy. Paradoxní je, že v nich má Donald Trump své budovy a jeho společnost má v zemích další developerské aktivity. V Saúdské Arábii, Turecku, Libanonu, ve Spojených arabských emirátech, v Egyptě i v Indonésii vznikají či už přímo stojí hotely a resorty nesoucí jeho jméno. V té souvislosti deník dodává, že útočníci z 11. září nepatřili ani do jedné z omezených zemí, ale většina z nich pocházela ze Saúdské Arábie, Libanonu, ze Spojených arabských emirátů a z Egypta.

Proti dekretu také ostře vystoupil šéf společnosti Amazon Jeff Bezos. Ten prohlásil, že Trumpovo nařízení rozhodně jeho firma nepodporuje a jeho armáda právníků se je prý pokusí napadnout. Údajně už jednali se zástupci Kongresu o možné podpoře pro vypracování žaloby proti Trumpovi. V e-mailu napsaném všem zaměstnancům obchodního gigantu stálo, že „USA jsou národem imigrantů a firma vynaloží veškeré prostředky, aby bránila své zaměstnance“.

S velkým problémem se potýká i americká firma Boeing. Ta se během víkendu začala strachovat o své miliardové kontrakty v Iráku a Íránu. Do těchto dvou zemí mají totiž dodat letadla pro komerční létání v hodnotě 20 miliard dolarů. Zatímco společnost se dušuje, že by případné vypovězení smluv ekonomicky ustála, zároveň apeluje na vládu Spojených států s tím, že Trumpův výnos poškozuje zájmy celých USA.