Zde můžete zaparkovat, pokud potřebujete na toaletu.

Zde můžete zaparkovat, pokud potřebujete na toaletu. Zdroj: Dopravní policie Si-an

To nemají nikde na světě: Čínské město Si-an zavedlo místa na parkování, když potřebujete nutně na WC

Dopravní policie v Si-anu, v jednom z nejstarších čínských měst, zavedla minulou středu 50 nových speciálních parkovacích míst na hlavních městských ulicích, když někdo z řidičů potřebuje nutně na toaletu. Tato nezvyklá služba se dočkala ohlasu v mnoha světových médiích.

Dočasné zastavení na dobu 15 minut bylo zavedeno v blízkosti desítek veřejných toalet. Místní řidiči jsou z toho nadšení.

„Je to skvělé, že v případě potřeby můžete bezplatně chvíli parkovat na rušné ulici a nikdo vám za to nedá pokutu,“ uvedl pan Wang pro noviny China Daily.

Jie Čchang-čching z místní dopravní policie upozornil, že vybrána byla bezpečná a přehledná místa a že pokud někdo překročí stanovených 15 minut, bude nemilosrdně pokutován. Speciální „toaletní“ parkovací místa jsou vyznačena žlutou barvou.

V Si-anu existuje v současnosti 1373 veřejných toalet a policie hledá další vhodná místa pro podobné dočasné zastavení.

Na čínských sociálních sítích se ale už objevili kritici, kteří tvrdí, že za 15 minut se dá stihnout i něco víc, než pouze návštěva WC. Že někteří mohou jít pak ještě třeba nakoupit v blízkém obchodě. Policie ale varuje, že vše to bude kontrolovat.

Si-an, hlavní město provincie Šen-si, má dnes téměř 9 milionů obyvatel a kdysi to byl počáteční bod legendární Hedvábné stezky. V jeho blízkosti byla také objevena slavná hliněná terakotová armáda, hrobka prvního čínského císaře Čchin Š´-chuang-tiho, která je od roku 1987 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.