Proti žluté zimnici. Češi pomohli s mapami v Kongu při rekordní očkovací akci pro 700 tisíc lidí.

Proti žluté zimnici. Češi pomohli s mapami v Kongu při rekordní očkovací akci pro 700 tisíc lidí. Zdroj: Dieter Telemans

Češi začali mapovat zapomenutá místa planety, zvládne to i babička

Odlehlé vesničky v Jižním Súdánu nebo tropické oblasti v Kongu. Taková místa se snaží podrobně zmapovat projekt Missing maps, k němuž se připojují stovky českých dobrovolníků. Mapy tvoří doma nebo na „mapathonech“. Data pomáhají zachránit životy při přírodních katastrofách či epidemiích.

Ač je to s podivem, na Zemi je ještě pořád dost míst, která nejsou podrobně zmapována. To se pokouší změnit globální projekt Missing maps. Už víc než dvacet tisíc dobrovolníků ve světě převádí satelitní fotografie do podoby elektronických map, které obsahují detailní údaje. Aktuálně se do projektu začali zapojovat i čeští dobrovolníci. „Odhaduji, že se dosud zapojily asi tři stovky Čechů. Měli jsme zatím šest společných setkání v Praze – říkáme jim mapathony – a konají se už i v Olomouci a v Brně,“ říká český koordinátor projektu Jan Böhm z organizace Lékaři bez hranic.

Pomoc v krizových situacích

Právě tato humanitární organizace, dále Červený kříž a projekt OpenStreetMap za celou iniciativou stojí. Cílem je totiž popsat hlavně ty oblasti, které nejsou příliš hustě zmapovány, ale kde jsou podrobné údaje potřebné pro humanitární práci. „Takovým přelomovým impulzem bylo katastrofální zemětřesení v Haiti v roce 2010. Sice se tehdy podařilo zaktivovat lidi a rekordně rychle – zhruba za dva týdny – mapy doplnit, ale to už bylo pozdě. Idea je teď taková, mít mapy nachystány už před krizí,“ vysvětluje Böhm.

Příklad, kdy se nové mapy osvědčily, uvádí jeden z globálních organizátorů Dale Kunce. „Lidé, kteří mapují na dálku, sehráli důležitou roli při záchraně životů v Demokratické republice Kongo. Během ohrožení žlutou zimnicí pomohla data z map naplánovat a logisticky zajistit vakcinaci pro 700 tisíc lidí,“ informoval Dale Kunce.

VÍCE SI PŘEČTĚTE NA WEBU E15.CZ >>>