Tomio Okamura na konferenci „Evropa národů a svobody“

Tomio Okamura na konferenci „Evropa národů a svobody“ Zdroj: Facebook Tomia Okamury

Tomio Okamura na konferenci „Evropa národů a svobody“
Tomio Okamura na konferenci „Evropa národů a svobody“
Tomio Okamura na konferenci „Evropa národů a svobody“
3
Fotogalerie

Okamura v objetí s vlivnými kritiky uprchlíků a Islámu – Le Penovou, Wildersem či Frauke Petryovou

Poslanec Tomio Okamura se v těchto dnech ocitl v „objetí“ s významnými evropskými politiky, kteří stále více ovlivňují dění na kontinentu. Díky tomu, že je od ledna minulého roku členem skupiny „Evropa národů a svobody“, se dostal na konferenci v německém Koblenci na jedno pódium s francouzskou prezidentskou kandidátkou Marine Le Penovou, možným vítězem březnových nizozemských voleb Geertem Wildersem či populární šéfkou Alternativy pro Německo Frauke Petryovou.


Členy organizace „Evropa národů a svobody“ je sedm stran, které mají poslance v Evropském parlamentu, dále dva nezávislí europoslanci a Okamurova česká Strana svobody a přímé demokracie. Loni měla skupina konferenci v Miláně, letos v Koblenci.

Přestože politický establishment a média jsou k těmto stranám velmi kritické (to samé se děje i v případě amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ale svým vítězstvím zásadně změnil politické poměry sil ve světě), jejich vliv je stále větší.

Nejznámější evropský kritik islámu Geert Wilders může vyhrát v březnu parlamentní volby.  Marine Le Penová se podle všeho dostane do druhého rozhodujícího kola francouzských prezidentských voleb v květnu. A Frauke Petryová, předsedkyně Alternativy pro Německo, dovede tuto stranu v září poprvé do parlamentu. Průzkumy ukazují, že AfD je dnes třetí nejsilnější politická formace u našich sousedů. Silní jsou i Svobodní v Rakousku, kteří mají podporu 35 procent voličů a také mohou příští rok vyhrát volby.

Všechny tyto strany se vyznačují vášnivou kritikou islámu, jsou zaměřeny proti uprchlíkům (nebo chtějí zásadně změnit zákony o migraci) a rázně vystupují i proti přebujelé byrokratické Evropské unii.

Přestože jsou médii označovány za krajní pravici, tak jejich ekonomický program se dost liší a obsahuje někdy až levicové prvky.

Proti konferenci v německém Koblenci se konaly demonstrace a účastníky setkání chránila tisícovka policistů.

Tomio Okamura se samozřejmě fotkami ze setkání s významnými evropskými politiky nezapomněl pochválit na svém facebookovém profilu.