Škola v Gaze pod správou UNRWA (Agentura Spojených národů pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě) - ilustrační snímek.

Škola v Gaze pod správou UNRWA (Agentura Spojených národů pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě) - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Poštovní známka z doby Britské mandátní správy – vlevo cenzurovaná podoba z palestinské učebnice bez hebrejského nápisu, vpravo originál s hebrejským nápisem.
Území Státu Izrael je uvedeno jako čistě palestinské území, včetně arabských názvů izraelských měst.
Obrázek zemí Středního východu v jedné z učebnic. „Palestina“ je uvedena včetně území Státu Izrael.
3
Fotogalerie

OSN pod nadvládou muslimů? Její učebnice pro Palestince úplně vymazaly Izrael z mapy

Snem mnoha Palestinců a muslimů je vymazat z mapy světa Stát Izrael. V rámci učebnic OSN určených pro pásmo Gazy, ovládané teroristickým hnutím Hamás, a na ostatních Palestinci ovládaných územích se jim to již podařilo, jak dokazuje výzkum izraelských expertů..

Izraelský anglicky psaný web ynetnews.com upozorňuje na obsah palestinských učebnic ve školách spravovaných OSN. Například o Zdi nářků (pro židy posvátný zbytek západního opevnění obklopující druhý židovský chrám) učí Palestinci, že je to prý čistě muslimské místo; stejně tak učí Palestinci, že i Jeskyně patriarchů, pro židy druhé nejposvátnější místo po Zdi nářků, je čistě muslimským svatým místem. Podle učebnic OSN se židé snaží tato muslimská posvátná místa obsadit a odebrat jim muslimský původ.

Autoři článku na ynetnews.com Elior Levy a Ejtan Goldstein upozorňují, že v učebnicích OSN jsou i cenzurované obrázky poštovních známek z dob Britské mandátní správy, kdy byly ze známek odstraněny nápisy v hebrejštině a ponechány pouze arabské nápisy. Stejně tak bezdůvodné masakry židovských civilistů v roce 1929 v městech Safed, Hebron a Jeruzalém popisují Palestinci v učebnicích OSN jako přirozené oběti vzpoury proti židovským okupantům.

Tyto učebnice připravilo ministerstvo školství palestinské samosprávy a používají se ve školách spravovaných UNRWA (Agentura Spojených národů pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě). Největší šok ovšem zažili Izraelci v souvislosti s uznáním existence svého státu ze strany palestinské samosprávy. A OSN.

Zkoumající tým Izraelců totiž zjistil, že učebnice používané školami OSN učí, že Stát Izrael nemá právo na existenci. Na obrázku mapy světa je totiž území Státu Palestina zakresleno přes celé území Státu Izrael. Tyto učebnice, používané ve školách OSN, dále vůbec nezmiňují historii oblasti dnešního Státu Izrael před jeho dobytím Araby, ale místo toho popisují vznik Státu Izrael historicky bez souvislosti jako kolonizační projekt sionistů s cílem dobýt původně arabskou zemi, kde nemají židé žádné historické kořeny. Proto i dnešní izraelská města nejsou v učebnicích uvedena arabsky svými izraelskými názvy, ale jsou přejmenována do arabských označení, aby nebyla v učebnicích žádná zmínka o existenci Státu Izraele. Podobných nenávistných podnětu proti židům a Státu Izrael je v učebnicích mnoho.

Výsledky výzkumu obsahu palestinských učebnic veřejně prezentovali doktoři Arnon Gross a Ronni Šaked z Harry Truman Research Institutu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Kořeny této nenávisti vůči všemu židovskému v palestinských učebnicích používaných na školách OSN nemusejí mít základ pouze v konfliktu etnickém (Arabové proti Izraelcům), ale i náboženském – islám proti židovství. Protože argumentace z palestinských učebnic OSN přesně odpovídá islámské teologii, jež krade židovské proroky judaismu a prohlašuje je za islámské proroky a dnešní židy označuje za ty, „které Alláh proklel a na něž se rozhněval a z nichž učinil opice a vepře“ (Korán 5:60, 2:65, 7:166).

Takto o Izraelcích hovoří například svržený islamistický prezident Egypta Muhammad Mursí nebo britský muslimský kazatel, jenž přednášel opakovaně i v pražské mešitě, Haitham al-Haddad.