Britská premiérka Theresa Mayová.

Britská premiérka Theresa Mayová. Zdroj: ČTK

Premiérka Mayová chce úplné oddělení Británie od EU, tzv. tvrdý brexit

Británie nechce ani částečné členství v Evropské unii. Zdůraznila to dnes britská premiérka Theresa Mayová v projevu věnovaném dalšímu postupu, který povede k vystoupení země z unie. Mayová nicméně současně ujistila, že si nepřeje rozpad EU, ale naopak její úspěch. Zároveň prohlásila, že chce silnou Británii, která bude mít globální rozměr a která bude s EU úzce spolupracovat.

Británie touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur.

Mimo jiné chce kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí, řekla Mayová. Bez upřesnění podmínek také uvedla, že si přeje novou celní dohodu s unií.

Konzervativní premiérka připustila, že brexit je pro Británii nejistou cestou. Věří však, že zemi čeká lepší budoucnost a postavení ve světě. Vyzvala přitom k jednotě Brity, kteří v loňském červnovém referendu hlasovali pro brexit poměrem 52 ku 48 procentům hlasů.

Brexit je podle Mayové příležitost mít silnou, otevřenější, tolerantnější a bezpečnou "globální Británii".