Řecko deportuje první uprchlíky z ostrova Lesbos do Turecka

Řecko deportuje první uprchlíky z ostrova Lesbos do Turecka Zdroj: ČTK

Řecko deportuje první uprchlíky z ostrova Lesbos do Turecka
Řecko deportuje první uprchlíky z ostrova Lesbos do Turecka
Desítky uprchlíků se utopily v moři: Ženy a dítě umrzly na ostrově.
Desítky uprchlíků se utopily v moři: Ženy a dítě umrzly na ostrově.
5
Fotogalerie

Řecko vyslalo k Lesbu loď pro běžence, kteří mrznou ve stanech

Atény dnes vyslaly k ostrovu Lesbos vojenskou loď, která má ubytovat přes 500 uprchlíků z tohoto ostrova v Egejském moři. Informovala o tom agentura DPA. Na Řecko se v posledním týdnu snesla vlna kritiky mimo jiné od Evropské unie či OSN kvůli špatným podmínkám, v nichž v tomto mrazivém počasí běženci na ostrovech žijí.

Válečná loď pojmenovaná Lesbos by měla na ostrov dorazit kolem poledne a ubytovat několik stovek z asi 1000 migrantů, kteří tam žijí ve stanech. Na internetu se v posledních dnech objevily fotografie, na nichž stany běženců na Lesbu pokrývá vrstva sněhu.

Loď má také přivézt na ostrov přenosná topná zařízení, teplé deky a další potřebné věci. Na Lesbu, kde v posledních dnech klesly teploty pod bod mrazu a hustě sněžilo, je asi 6000 migrantů. Většina z nich je ubytována v kontejnerových příbytcích. Asi 1000 jich ale žije ve stanech.

Už minulý týden vyzval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) k urychlenému přesunu běženců z řeckých ostrovů v Egejském moři do kontinentální části země nebo do jiných států Evropské unie. Zdůvodnil to právě obavami o zdraví a život migrantů kvůli příchodu mrazů.

V pondělí pak ubytovací podmínky pro uprchlíky v táborech na řeckých ostrovech kritizovala také Evropská komise, jejíž mluvčí Natasha Bertaudová označila tento stav za neudržitelný.

Počasí v Řecku by se podle meteorologů mělo ode dneška zlepšovat díky přílivu teplejšího vzduchu od jihu. Přes den by mohly teploty vystoupit až k 12 stupňům nad nulou. Obavy naopak nyní panují ze záplav, protože v uplynulých dnech napadlo v Řecko velké množství sněhu.