Vánoční pohledy s křesťany, které nechala kvůli Sýrii vyrobit organizace Doctors of the World.

Vánoční pohledy s křesťany, které nechala kvůli Sýrii vyrobit organizace Doctors of the World. Zdroj: Flickr

Každých 6 minut je ve světě zabit jeden křesťan. Evropě je to jedno

Mnoho Evropanů si neustále stěžuje na radikální muslimy, ale když jsou ve světě zabíjeni a mučeni křesťané, hlasů na jejich obranu moc neslyšíme. Podle zprávy Centra pro studium nových náboženství (Cesnur) se sídlem v italském Turíně přitom zemřelo minulý rok ve světě násilnou smrtí kolem 90 tisíc křesťanů. Část z nich byla u toho i brutálně mučena.

Podle informací italského sociologa Massimo Introvigneho, který je ředitelem Centra pro studium nových náboženství, zemřel loni ve světě násilnou smrtí někdo z křesťanů v průměru každých 6 minut. Další desítky miliony nemohly vyznávat svoji víru úplně svobodně. To se týká zejména muslimských zemí, Číny, Indie či Severní Koreje.

Dvě třetiny z 90 tisíc zabitých křesťanů zahynulo v roce 2016 při kmenových konfliktech v Africe. Někteří z nich byli zavražděni tím nejbrutálnějším způsobem a předtím mučeni.

Třetina pak při teroristických útocích a pronásledování v islámských státech.

Mnoho křesťanů muselo ze svých domovů v posledních letech uprchnout, nebo bylo vyhnáno. Zvlášť kritická situace je v Sýrii a Iráku, kde kdysi žily jedny z nejstarších křesťanských komunit.

Za posledních 5 let se počet křesťanů v Sýrii podle dostupných údajů snížil ze 1,5 milionu na necelých 500 tisíc lidí a jejich úprk pokračuje. Vyhánějí je boje, ale přímo i bojovníci Islámského státu a dalších extrémistických skupin.

Podobná situace nastala také v Iráku. Tam žilo v v roce 1947 kolem tří milionů křesťanů. Před pádem režimu Saddáma Husajna v roce 2003 to bylo už jen 1,5 milionu a dnes je to pouhých 200 tisíc. Jejich domovy a kostely byly a jsou často vypalovány a směřují na ně atentáty. Dá se to přirovnat k etnickým čistkám či genocidě.

Z arabských zemí byli po druhé světové válce vyhnáni i téměř všichni Židé.

V těchto případech ale není slyšet hlas Evropy na obranu křesťanů a Židů nijak silně. Křesťané totiž dlouho nebyli bojující stranou a snažili se konflikty řešit nenásilně. V Sýrii ale vzniklo v poslední době několik křesťanských milicí, které se zejména po boku Kurdů na severu země zapojily do bojů s Islámským státem.