Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Americké Chicago se stalo městem hrůzy: 762 vražd a 3550 případů střelby za rok

Politici a policie v Chicagu, třetím největším americkém městě, marně hledají způsob, jak zastavit vražedné orgie. Loni zde bylo spácháno 762 vražd a odehrálo se dalších 3550 případů střelby. To všechno v době, kdy USA mají téměř nejnižší kriminalitu ve své historii. V Chicagu bylo zavražděno v roce 2016 více lidí, než dohromady v New Yorku a Los Angeles, které mají přitom daleko více obyvatel.

Loni bylo v Chicagu spácháno o polovinu více vražd, než v roce 2015. Připisováno je to zejména brutální válce místních gangů a i na Ameriku neobyčejně snadnému přístupu k ilegálnímu nákupu střelných zbraní, který se nepodařilo v posledních letech eliminovat.

V Chicagu a jeho okolí působí desítky tisíc členů a příznivců 60 různých gangů. To je v případě gangů nejhorší situace ze všech velkých měst v USA. Tito zločinci mají na svědomí dvě třetiny všech vražd, které jsou zde spáchány.

Vraždy a každodenní střelba se odehrávají především ve čtvrtích, které obývají černoši a Hispánci. V těchto částech města je také velmi komplikovaná ekonomická a sociální situace.

Protože žádná dosavadní opatření nezastavila vražedné orgie, rozhodl se starosta Chicaga Rahm Emanuel najmout v příštích dvou letech do služby dalších 1000 policistů. Emanuel býval před osmi lety i šéfem kanceláře Bílého domu. To už v něm seděl Barack Obama.

Na hlavy policistů se v Chicagu snáší tvrdá kritika, protože místo prevence používají, podobně jako gangsteři, ty nejbrutálnější metody.

Známý je případ z konce roku 2015, kdy je na videu vidět zásah bílého policisty Jasona Van Dykea, který 17 krát vystřelil na sedmnáctiletého černocha Laquana McDonalda. Střílel do něj i v době, kdy už ležel bezmocně na zemi. Van Dyk byl obviněn z vraždy.

Minulý rok se navíc podařilo vyšetřit pouze třetinu vražd, protože černošské a hispánské obyvatelstvo masově odmítá spolupracovat s policií. Jednak ji považuje za svého nepřítele, ale mnozí lidé se také bojí krvavé odplaty gangů.

V Chicagu je také možné si velmi lehce a rychle opatřit zbraň. Gangy jich nabízejí několik tisíc.

Pro zajímavost, v Chicagu v loňských listopadových prezidentských volbách drtivě zvítězila Hillary Clintonová, která na rozdíl od Donalda Trumpa, chtěla sáhnout k určitým regulacím v držení a prodeji zbraní.