Vystoupení Alexandrovců v Praze v květnu 2012

Vystoupení Alexandrovců v Praze v květnu 2012 Zdroj: ČTK

Do Černého moře se zřítilo letadlo, na palubě byli slavní Alexandrovci

Záchranáři podle mluvčího ruského ministerstva obrany našli tělo prvého mrtvého z letounu Tu-154, který se dnes časně ráno zřítil do Černého moře poblíž Soči s 92 lidmi na palubě. Podle posledních informací letadlem cestovalo 64 členů Alexandrovova armádního souboru písní a tanců.

"Asi šest kilometrů od pobřeží Soči se našlo tělo člověka, který zahynul v důsledku katastrofy letounu Tu-154 ministerstva obrany. Tělo bylo vytaženo na palubu záchranného plavidla," řekl agentuře Interfax resortní mluvčí, generál Igor Konašenkov. Na místě se podle agentury TASS také našly doklady některých novinářů, kteří doprovázeli Alexandrovce na cestě za ruskými vojáky v Sýrii. Žurnalistů na palubě bylo dosavadních zpráv devět.

Ministerstvo obrany mezitím upřesnilo, že na palubě stroje bylo 84 cestujících a osm členů posádky, dohromady 92 lidí. Původně se uvádělo 91 lidí. V letadle byl i generál Valerij Chalilov, který se v květnu stal šéfem věhlasného souboru.

Vyšetřovatelé podle agentury Interfax zvažují několik verzí možných příčin katastrofy, včetně technické poruchy, kvality paliva, anebo srážky s ptáky. "Pták mohl vlétnout do motoru," řekl agentuře nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním. Nedaleko letiště se nachází ornitologická stanice a ptačí rezervace. Záchranáři mezitím našli v Černém moři ve vzdálenosti 1,5 až osmi kilometrů od břehu ropné skvrny, trosky a podvozek zříceného letadla. Některé trosky trupu Tu-154 se podle ministerstva obrany nalézají v hloubce 50 až 70 metrů asi 1,5 kilometru od pobřeží u města Soči. Našly se i osobní věci cestujících. Nikoho, kdo by neštěstí přežil, se dosud najít nepodařilo. Šanci na to záchranáři podle agentury Interfax prakticky vylučují.

Letadlo mělo na letišti u Soči mezipřistání kvůli dotankování paliva. Mířilo z Moskvy za ruskými vojáky na leteckou základnu Hmímím v syrské provincii Latákíja, kde byl na 14:00 SEČ plánován koncert Alexandrovců. O situaci je informován prezident Vladimir Putin. Na místo neštěstí odletěla komise vedená náměstkem ministra obrany Pavlem Popovem.