Britské Heathrow zažilo rekordní odbavování, odletělo z něj 118 tisíc lidí

Britské Heathrow zažilo rekordní odbavování, odletělo z něj 118 tisíc lidí Zdroj: LNP

Vánoce jako svátky klidu? Ne na britském letišti či silnicích

Vánoce jsou svátky klidu a pohody, kdy si máme užívat pokojného času se svými nejbližšími… Je toto stále platné, nebo již překonané prohlášení? Londýňané s předvánočním časem mají své zkušenosti. Jednou ze základních pouček je - vyhýbat se dálnicím či jízdě v srdci Londýna. Budou přeplněné k prasknutí. A nejužívanější britské letiště zrovna tak. 

O hektickém přemisťování lidí z jednoho místa do druhého ví i nejvytíženější londýnské letiště Heathrow. Během včerejšího dne se na něm odbavilo neuvěřitelných 118 tisíc lidí. Vedení letiště včera oznámilo, že se zřejmě bude jednat o rekordní číslo.

Pro srovnání: v uplynulém roce odbavilo pražské letiště Václava Havla přes 12 milionů lidí, což je v průměru zhruba 33 tisíc denně. Číslo pochopitelně přes rok kolísá, kolem vánočních svátků je také vyšší, čili měsíční průměr je poněkud zkreslený. Číslo, které zveřejnila britská média - 118 tisíc cestujících - platí navíc jen pro odlétající, nikoliv pro přilétající cestující.

 

Ještě hůře než londýnské letiště jsou na tom momentálně britské dopravní tepny. Ty jsou přetížené nejen z důvodu svátků, ale také kvůli opravě železnice, která donutila mnohé uživatele železniční dopravní sítě využít místo vlaku auto. Podle předběžných odhadů se na silnice v předvečer Štědrého dne neskutečných 12 milonů lidí. Většina z nich pak cestuje právě z důvodu vánočních svátků za svými blízkými.

 

Vánočnímu cestování navíc nepřeje ani předpověď počasí, podle níž zítra ostrovy zasáhne bouře, kterou meteorologové pojmenovali Barbara. Ta může dosahovat síly až 300 kilometrů v hodině.