Francouzští policisté požadují větší flexibilitu při použití zbraně - ilustrační snímek.

Francouzští policisté požadují větší flexibilitu při použití zbraně - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Francouzští policisté si kvůli teroristům vyvzdorovali nový zákon, dostanou větší pravomoc střílet

Ve Francii je už dlouho výjimečný stav a po teroristickém útoku na vánočním trhu v Berlíně nebude podle všeho v blízké době zrušený. Mezitím ale místní policisté požadují více pravomocí, aby mohli okamžitě zahájit střelbu, pokud se cítí ohroženi, nebo na ně někdo útočí. Souvisí to s teroristickými hrozbami, ale nejenom s nimi. Příslušníci policie už kvůli tomu i demonstrovali.

Nový zákon byl proto vypracován už v létě a míří do parlamentu. Má uvolnit pravidla takzvané „legitimní obrany“, které musí příslušníci bezpečnostních sborů ve Francii dodržovat. Výhoda je totiž často na straně zločinců.

V současné době musí policisté dodržovat tři pravidla, která je někdy mohou dokonce ohrožovat na životě.

Musí si být zcela jisti, že jsou sami ohroženi na životě, aby mohli zahájit otevřenou střelbu. Jenže to za jistých okolností nelze přesně zjistit a ověřit a proto se policisté dostávají do nebezpečí. Zbraň sice mohou i dnes použít okamžitě, ale jen když útok skutečně začal.

Pokud mají indicie, že někdo bude útočit, tak musí „počkat“ až začne, nemohou na zločince preventivně střílet. A pokud je napadne neozbrojený člověk, tak nesmí zbraň použít ani oni. Jenže to násilníci zneužívají. Navíc útočníci mají být opakovaně varováni, než budou zlikvidováni.

Policisté proto požadují větší flexibilitu, aby mohli používat rychle zbraně jako odstrašujícího a likvidačního prostředku.

Požadují také právo zastavit střelbou automobil, pokud řidič odmítne zastavit. Například když na ně někdo najíždí, chtějí mít právo střílet ihned bez jakékoli výzvy.

Nový zákon také umožní policistům zachovat si anonymitu v soudním řízení, což je zejména u svědectví v případě terorismu a organizovaného zločinu často nutné. Podsvětí má tendenci se některým policistům mstít a tím ostatní zastrašit.

Ještě větší tlak na politiky vyvinuli policisté v posledních dnech, protože nedávno se dostali čtyři důstojníci do velké nouze, když na ně mladíci ve Viry-Chatillon u Paříže házeli zápalné láhve, ale oni nemohli použít střelné zbraně, protože by podle všeho byli obviněni z nepřiměřené obrany.