Donald Trump - ilustrační snímek.

Donald Trump - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

I přes náznak vzpoury Trump s převahou vyhrál v hlasování volitelů

Pondělní hlasování volitelů v USA skončilo očekávaným vítězstvím Donalda Trumpa, vzrušený volební maraton ale nakonec přece jen přinesl náznaky vzpoury: proti vůli voličů svého domovského státu se postavilo rekordních sedm volitelů. Napsal to dnes server Politico. Dosavadní rekord platil od voleb v roce 1808, kdy v rozporu s mandátem hlasovalo šest volitelů.

Konečná bilance volitelského hlasování vyzněla jasně pro Trumpa, který dostal 304 hlasů, zatímco jeho soupeřka Hillary Clintonová 227. Ke zvolení je zapotřebí nadpoloviční většina, tedy 270 z 538 hlasů.

Hlavním centrem "disidentů" z řad volitelů byl stát Washington na severozápadě USA, kde čtyři demokratičtí volitelé nedali hlas Hillary Clintonové, pro kterou měli v souladu s míněním voličů zvednout ruku.

Místo toho tři hlasovali pro bývalého ministra zahraničí USA Colina Powella a jeden pro místního indiánského aktivistu jménem Faith Spotted Eagle. Na Havaji jeden demokratický volitel hlasoval pro Bernieho Sanderse, poraženého protikandidáta Clintonové v primárkách.

Trump ztratil dva republikánské volitele v Texasu, kde jeden odevzdal hlas poraženému Trumpově soupeři z primárek Johnu Kasichovi a druhý volitel bývalému poslanci Sněmovny reprezentantů Ronu Paulovi. Pokusy hlasovat v rozporu s mandátem voličů zaznamenala americká média také ve státech Maine, Minnesota a Colorado. Na poslední chvíli se ale tito volitelé svých plánů vzdali nebo byli nahrazeni jinými.

V dějinách amerických prezidentských voleb došlo k rozporu mezi hlasováním voličů a volitelů ve 157 případech. Naposledy to bylo v roce 2004 ve státě Minnesota, kdy jeden volitel nehlasoval pro demokratického kandidáta Johna Kerryho, ale pro jeho viceprezidenta Johna Edwardse. Více než jeden volitel hlasoval v rozporu s výsledkem voleb ve svém domovském státě naposledy v roce 1832.