Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Výzva pro teroristy. Po Česku se vozí neznačkovaný semtex

Na tom, že česká policie nakupuje od státního podniku Explosia výbušniny by nebylo nic zvláštního. Kdyby při tom obě strany neporušovaly zákon.

Výrobce trhavin, pardubická Explosia, dováží do policejních skladů vedle „normálních“ i takzvané neznačkované výbušniny. Ty jsou obtížně zjistitelné, protože v sobě neobsahují jinak povinné detekční látky. Policie a armáda je používají například pro výcvik služebních psů.

Problém je v tom, že jakékoli neznačkované výbušniny nemají v civilních vozech co dělat. Mimo výrobní areál Explosie je ze zákona může přepravovat výhradně policie či armáda.

Fakt, že kilogramy semtexu a dalších neznačkovaných výbušnin dovážejí vozy Explosie z Pardubic do policejních skladů v Hlubokých Mašůvkách na Znojemsku potvrzuje veřejně dostupná smlouva mezi Explosií a ministerstvem vnitra, již HlídacíPes.org našel v registru smluv.

Explosia už podle této smlouvy jednu várku výbušnin dodala, letos v létě – včetně v součtu 16 kilogramů neznačkovaného semtexu v balíčcích po 250 gramech.

VÍCE SE DOČTETE NA WEBU INFO.CZ >>>