Juan Manuel Santos při předávání Nobelovy ceny míru

Juan Manuel Santos při předávání Nobelovy ceny míru Zdroj: reprofoto

Kolumbijský prezident přebírá Nobelovu cenu míru, Dylan na ceremonilálu chybí

Kolumbijský preziden Juan Manuel Santos přebírá dnes v norském Oslu ocenění za svou snahu o uzavření míru, který ukončil 52 let trvající válku. Předávání Nobelových cen probíhá symbolicky v den úmrtí vynálezce dynamitu Alfreda Nobela - letos je to přesně 120 let. 

“Pane prezidente, vy jste inicioval rozhovory, které vedly až k ukončení 52 trvající války. Vaše vyjednávání bylo odvážné a podpořilo myšlenku, že mírové jednání je to jediné řešení, které mohlo ukončit občanskou válku,” uvedla ředitelka Nobelova institutu během předávání. Ocenila Santosovu snahu, která pokračovala i poté, co Kolumbijci odmítli navrženou dohodu ve všeobecném referendu. Juan Manuel Santos již oznámil, že peníze, které za své ocenění obdrží, věnuje příbuzným čtvrt milionu obětí, které si dlouhotrvající konflikt vyžádal.

 

Dnes převezmou cenu z dalších odvětví i další laureáti. Měl mezi nimi být i Bob Dylan, který obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Z ceremoniálu se ale omluvil. Podle informací španělského El Paísu však poslal řeč, který během ceremoniálu přečte člen Švédské akademie.

 

Jména oceněných jsou známé již od letošního října. Předávání je však tradičně až 10. prosincový den, tedy právě v den úmrtí Alfréda Nobela, vynálezce dynamitu, díky němuž jsou každoročně tyto ceny udělovány. Letos od jeho úmrtí uplynulo přesně 120 let.