Češka Lucie Ferstová byla vybrána do užšího výběru účastníků cesty na Mars.

Češka Lucie Ferstová byla vybrána do užšího výběru účastníků cesty na Mars. Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Kontroverzní projekt letu na Mars, jehož se účastní i Češka, koupila jiná firma. Poletí se?

Kontroverzní britsko-nizozemský projekt letu na Mars, do kterého byla vybrána mezi posledních 100 účastníků i Češka Lucie Ferstová, trpí od počátku nedostatkem peněz. Jeho majitelé ho proto minulý pátek prodali švýcarské investiční společnosti InFin Innovative Finance AG, která sídlí v Basileji. Ta oznámila, že na Mars se poletí. Mnozí odborníci o tom ale pořád pochybují.

Projekt Mars One je mediálně mimořádně známý, přestože jistota, že v jeho rámci někdo skutečně na planetu naší sluneční soustavy poletí, není až tak velká. Experti hovoří zejména o technických problémech a nedostatku peněz. Od startu projektu v květnu 2012 byl na něj totiž vybrán pouze milion dolarů a to rozhodně nestačí. Zda se po vstupu nové firmy něco změní, se uvidí brzy.

Na internetové stránce zmíněné švýcarské společnosti se v pátek objevila tisková zpráva, která jako další krok projektu uvádí definitivní výběr 24 členů posádek, z nichž první má k Marsu odletět v roce 2026.

V současnosti je ve výběru na posádky 100 lidí z 34 zemí. Mezi nimi je i Češka Lucie Ferstová. Zda se dostane do konečného výběru, není zatím známo. Původně se o let ucházelo více než 200 tisíc lidí.

Kontroverzní na projektu také je, že letenka na Mars je pouze jednorázová, s návratem se nepočítá. A jak již bylo řečeno, překážkou mohou být i technické problémy a nedostatek peněz.

Akce má být prý financována z televizní reality show, která bude při letu a pobytu na Marsu vysílána, dále z prodeje reklamních předmětů, aplikací a dalších aktivit.

O letu na Mars uvažuje i americká NASA, která se na projekt Mars One dívá poněkud skepticky, protože dobře ví, co všechno takové mise obnášejí.

Američané chtějí v rámci svého systému vyzkoušet na podzim 2018 superrakety, které mají dopravit kosmickou loď Orion na Mars. Od roku 2020 hodlají zkoušet bezpilotní lety a až zhruba na rok 2030 mají plánovaný let s lidskou posádkou. Zda se ale uskuteční, je skutečně ve hvězdách. Americký prezident Barack Obama minulý rok tvrdil, že s největší pravděpodobností ano.