Osobností roku časopisu Time se stal nový americký prezident.

Osobností roku časopisu Time se stal nový americký prezident. Zdroj: repro Time.com

Osobností roku časopisu Time se stal Donald Trump

Osobností letošního roku se podle amerického časopisu Time stal nově zvolený prezident Spojených států Donald Trump. Mezi poraženými finalisty je mimo jiných jeho neúspěšná prezidentská konkurentka Hillary Clintonová. Tradiční přehled osobností, které během končícího roku nejvíce ovládly zpravodajství a veřejný život, zveřejnila dnes redakce Time.

"Je to velká čest, hodně to pro mě znamená," uvedl Trump během rozhovoru s televizní stanicí NBC, kde se o prestižním titulu dozvěděl.

Podle šéfredaktorky časopisu Nancy Gibsové je nepochybné, že největší vliv měl letos právě "realitní magnát a majitel kasin, z něhož se stala hvězda televizních reality show a provokatér", avšak v pohledu na to, zda je tento vliv pozitivní či negativní, jsou Američané hluboce rozděleni. Trump podle ní zaskočil ty, kteří o jeho úspěchu pochybovali a dokázal převrátit naruby americký politický systém.

Mezi skupinu dalších vlivných osobností zařadila redakce vedle Clintonové například tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či anonymní hackery stojící za velkými mezinárodními kybernetickými útoky.

Loni si Time jako osobnost roku vybral německou kancléřku Angelu Merkelovou. Redakce tak ocenila její roli morální vůdkyně či její vstřícný přístup k uprchlíkům.