Ministr financí Andrej Babiš.

Ministr financí Andrej Babiš. Zdroj: Archív

28 vlivných. Babiš je na seznamu těch, kdo nejvíc formují Evropu

Český vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se ocitl na letošním seznamu 28 osobností, které podle názoru zpravodajského serveru Politico formují, otřásají či vzrušují Evropu. Dostal se například do společnosti tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, šéfky unijní diplomacie Federicy Mogheriniové, londýnského starosty Sadiqa Khana nebo předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslawa Kaczyńského.

Server Politico Babiše přirovnal k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu a připomněl, že nynější šéf českých financí a majitel největšího potravinářského, zemědělského a mediálního konglomerátu v zemi těží z rostoucí české ekonomiky.

Jeho úspěch podle webu „otřásl“ tradiční politickou elitou země. Politico dodává, že nemůže být pochyb, že při rostoucím napětí mezi Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou by český „anti-politik“ rád po volbách 2017 nastoupil do nejdůležitějšího úřadu v zemi.

První příčku žebříčku obsadil londýnský starosta Sadi Khan, která je první praktikujícím muslimem v čele velkého západoevropského města. Za ním následuje Frauke Petryová, šéf aerolinek Ryanair Michael O´Leary, který patřil před referendem o Brexitu ve Velké Británii k hlasitým zastáncům setrvání země v EU, a polský prezident Jaroslaw Kaczyński.

VÍCE SI PŘEČTĚTE NA WEBU INFO.CZ >>>