Každý čtvrtý Švýcar už není Švýcar. Zemi obývá čtvrtina cizinců.

Každý čtvrtý Švýcar už není Švýcar. Zemi obývá čtvrtina cizinců. Zdroj: profimedia.cz

Švýcarsko, kde tvoří čtvrtinu obyvatel cizinci, se paradoxně nejvíc bojí – cizinců

Pouze Lucembursko a některé arabské státy Perského zálivu mají na svém území více cizinců než bohaté Švýcarsko. Podle posledních údajů přesně čtvrtinu všech obyvatel země helvetského kříže tvoří legálně pobývající cizinci. Jenže podle nového průzkumu mají Švýcaři největší obavy právě z cizinců.

V minulých dnech zveřejnila finanční skupina Credit Suisse svůj tradiční průzkum, který se jmenuje Worry Barometer (ten měří stupeň obav či starostí) a 36 procent Švýcarů odpovědělo, že je trápí vysoký počet cizinců v zemi. Je to poměrně paradoxní, protože pracovní trh země, by se bez cizinců zřítil. Tyto obavy ale využívá i stále silnější Švýcarská lidová strana, která dostala v loňských volbách téměř 30 procent hlasů.

„Barometer“ také ukázal, že většina Švýcarů sice sdílí nejrůznější obavy, ale celkově hodnotí svoji situaci optimisticky a pozitivně.

Pokud jde o možné problémy, následují za cizinci obavy o udržitelnost důchodů (28 procent), nezaměstnanost (26 procent) a uprchlíci a azylové otázky (také 26 procent). Je ovšem zvláštní, že ve skutečnosti má Švýcarsko jednu z nejmenších nezaměstnaností v Evropě, země je bohatá a až tolik uprchlíků tam nemířilo ani v minulém a tomto roce.

Deník 20 Minuten v souvislosti s průzkumem napsal, že některé obavy z nesprávného vývoje u Švýcarů pořád narůstají. Týká se to i vztahů s Evropskou unií, stále komplikovanější dopravou či zdravotní péčí.

Švýcarsko je prostě tak spořádaný a stabilní stát, že i malý výkyv ho může zneklidnit. Přitom například vydělat si zde na dobrou penzi je velmi složité. Nejenom, že musíte platit dlouhé roky vysoké pojištění, ale pokud si chcete udržet životní úroveň, musí pracovat i do poměrně vysokého věku, který výrazně přesahuje důchodový věk.

Pokud jde o cizince, průzkum už nedodává, že kolem 65 procent všech těchto lidí netvoří uprchlíci, jak je známe ze zpráv médií v poslední době, ale lidi z Evropy, kteří se do Švýcarska přistěhovali za prací, studiem či kvůli klidnému a kvalitnímu životu v důchodu. Jedná se hlavně o Němce, Italy, Francouze a Portugalce.