Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón.

Thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón. Zdroj: Profimedia.cz

Thajsko má nového krále, na trůn usedl dosavadní korunní princ

Dosavadní thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón se dnes formálně stal novým králem. Na trůn nastoupil po svém uctívaném otci Pchúmipchonu Adundétovi, který vládl 70 let a zemřel 13. října ve věku 88 let. Oznámení o tom odvysílaly všechny thajské televizní stanice, napsala agentura AP.

Jmenování thajského krále byl formální proces, kdy předseda parlamentu vyzval korunního prince k převzetí trůnu, a ten ho následně přijal. Stal se tak Rámou X., tedy desátým monarchou dynastie Čakrí. Novému monarchovi, který nyní oficiálně ponese jméno Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun, je 64 let.

Převzetí trůnu je zatím jen formální, protože po smrti krále Pchúmipchona Adundéta byl v zemi vyhlášen roční oficiální smutek a až po jeho skončení se bude konat korunovace nového krále.

Vatčirálongkón se co do popularity nemůže se svým otcem srovnávat a důvodem k tomu je mimo jiné jeho časté pobývání v cizině.

Kritiku členů královské rodiny zakazuje v Thajsku zákon. Sdělovací prostředky, a to i zahraniční, se nemají do podrobností o královském rodu pouštět, takže Thajci neznají detailně způsob života svého nového krále, napsal server BBC.

Dnešním jmenováním podle BBC končí nejisté období, během kterého stál v čele Thajska jako regent šéf thajské královské rady, šestadevadesátiletý Prem Tinsulanond.

Vatčirálongkón se do dneška na veřejnosti neobjevil déle než týden. Dnes se zúčastnil náboženské slavnosti pořádané na počest zesnulého krále. Byl v doprovodu třech svých sester, dvou dospělých dcer a jedenáctiletého syna. Sám byl jediným Adundétovým synem a následníkem byl jmenován v roce 1972.