Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Answers

Fidel Castro: Absolutistický monarcha, který chtěl na Kubě vybudovat ideální socialismus

V dokumentu amerického režiséra Olivera Stonea Comandante z roku 2003 vypadá Fidel Castro jako čilý, vlídný stařík. Tato tvář je ale poněkud zavádějící. Svému ostrovu vládl od roku 1959 téměř jako absolutistický monarcha. Fidel Castro zemřel v noci na dnešek ve věku 90 let. V roce 2004 vyšel v rubrice Causa text, který popisoval celý jeho revolucionářský život. Jak žil líder máximo?

Koncem července 1953 se konal v kubánském Santiagu velký karneval. Mumraje využilo sto členů hnutí revoluční mládeže a zaútočilo na nedaleká kasárna Moncada. Revolucionáři chtěli získat zbraně a rozpoutat všenárodní povstání proti diktatuře prezidenta Batisty. Vládní jednotky útok odrazily a z revolucionářů se stali štvanci. Všichni dopadení byli postříleni a ti, kteří masakr přežili, neušli zatčení.

Mezi nimi byl i sedmadvacetiletý právník Fidel Castro. Než byl odsouzen k patnácti letům vězení, přednesl před soudním tribunálem stostránkovou obhajovací řeč, již ukončil proslavenou větou: "Odsuďte mě, nevadí, dějiny mi dají za pravdu."

CAUSU FIDEL CASTRO SI PŘEČTĚTE ZDE >>>