Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel kubánský vůdce Fidel Castro. Bylo mu 90 let

Ve věku 90 let zemřel v noci na dnešek SEČ bývalý kubánský prezident Fidel Castro. Oznámil to v kubánské státní televizi jeho mladší bratr Raúl Castro, který Fidela v roce 2006 vystřídal v čele země. Vůdce kubánské revoluce podle Raúla zemřel v pátek 22:29 místního času (dnes v 04:29 SEČ). Jeho tělo by mělo být zpopelněno ještě dnes, a to v ranních hodinách místního času.

Fidel Castro vládl Kubě téměř půlstoletí. Pro jedny byl totalitní vládce, zatímco pro druhé "garant důstojnosti a nezávislosti Kuby".

 

"El comandante" Castro si příznivce získával nejen bojem proti imperialismu, pod hesly "Vlast nebo smrt!", ale posléze i bezplatným zdravotnictvím a odstraněním zhruba 25procentní negramotnosti. Jeho budování socialismu však nakonec přivedlo kubánské hospodářství ke kolapsu.

 

V červenci 2006 předal Fidel Castro klíčové vládní pravomoci bratrovi Raúlovi. Původně mělo jít pouze o dočasné řešení, než se dlouholetý kubánský vládce dostane ze zdravotních problémů. Později se ale Fidel Castro svých funkcí vzdal v plném rozsahu a Raúl Castro se v únoru 2008 stal kubánským prezidentem.