Mexiko dlouhodobě čelí válce drogových kartelů.

Mexiko dlouhodobě čelí válce drogových kartelů. Zdroj: ČTK

V Mexiku se v dalších masových hrobech našlo 32 těl a devět hlav

V několika tajných hromadných hrobech na jihu Mexika se našla těla 32 lidí a devět hlav. Oznámily to ve čtvrtek úřady ve státě Guerrero, který léta čelí násilí spojenému s působením konkurenčních drogových kartelů.

Ve státě Guerrero, kde také v roce 2014 zmizelo za dosud ne zcela nevyjasněných okolností 43 studentů, se produkuje marihuana a další drogy pro černý trh ve Spojených státech. Je nejvíc zasažen bojem mezi kartely a korupcí v policii a úřadech. Minulý víkend v tomto státě přišlo o život při různých střetech nejméně 24 lidí.

V srpnu se našel hromadný hrob s ostatky nejméně 60 lidí na východě Mexika ve státě Veracruz. I tento stát, v němž také neustále bojují o nadvládu drogové kartely, patří k nejnebezpečnějším v Mexiku.

Ve středoamerickém převážně chudém Mexiku se pohřešuje víc než 25.000 lidí. Od roku 2006 byly v ilegálních masových hrobech po Mexiku nalezeny stovky mrtvých těl. Od ledna do října letošního roku úřady zaregistrovaly 1832 vražd, přičemž jejich počet bude podle nich ve skutečnosti větší.