Pacientka s ALS, na které byla nová technologie vyzkoušena.

Pacientka s ALS, na které byla nová technologie vyzkoušena. Zdroj: reprofoto

Nová naděje pro ochrnuté pacienty. Mohou mluvit pomocí počítače ovládaného jejich myslí

Výzkumníci z Univerzity v Utrechtu vymysleli způsob umožňující zcela paralyzovaným pacientům s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) komunikovat s okolím. Mozkový implantát jim „čte myšlenky“, které se dále transformují na příkazy ovládající počítač. Informaci zveřejnili na univerzitním webu, studii publikoval vědecký časopis New England Journal of Medicine. 

Novou technologii testovali na pacientce, které ALS vzala schopnost pohybovat se a mluvit. Lékaři jí proto do mozku implantovali elektrody na sledování mozkové aktivity. Ta se mění například i tehdy, když myslí na odlišné pohyby prstů.

Na monitoru se před očima postižené ženy postupně vyznačují písmena abecedy. Ve správném okamžiku si musí představit kliknutí prstem na myš. Z vybraných písmen následně poskládají slova, která počítač převede do zvukové podoby.

Kromě výběru písmen nabízí systém také další možnosti. Písmena nebo slova se dají mazat, přičemž pacientka si může vybrat ze slov, které jsou složeny z již vybraných písmen.

Zařízení je navrženo tak, aby uživateli poskytovalo co největší komfort. Využívá například bezdrátovou komunikaci, takže nebrání v další péči o pacienta.

VIDEO A VÍCE INFORMACÍ ZDE >>>