EU - Ilustrační foto

EU - Ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Ukrajina je krůček od zavedení bezvízového styku, EU mu dnes dala zelenou

Diplomaté jednotlivých členských států Evropské unie se dohodli, že zruší pro občany Ukrajiny povinnost vyřizování víz do států EU. Oznámili to dnes Slováci, kteří momentálně předsedají Radě EU.

Pro Ukrajinu je zrušení vízové povinnosti velkým krokem vpřed. Poté, co Rada EU své rozhodnutí oznámila, ukrajinská média zprávu ihned s netajenou radostí rozšířila. Bezvízový styk však Rada EU zatím označuje jako podmíněný, protože začne platit až ve chvíli, kdy zároveň začnou platit pravidla, která budou dávat Evropské unii širší možnosti, jak pohyb osob s bezvízovým stykem omezit.

Tato omezení jsou v jednání již od května, přesný termín jejich uvedení v platnost zatím není znám. Bude se však zřejmě jednat řádově o měsíce. Ukrajina je tedy bezvízovému styku zatím vůbec nejblíže. Tato omezení by se však netýkala jen Ukrajinců, ale například i pro občany Gruzie či Kosova. V případě Gruzie se počítá se zrušením vízové povinnosti od jara příštího roku.

Až nařízení omezující pohyb občanů s bezvízovým stykem vejde v platnost, bude možné i pro občany Evropské unie vyjet na Ukrajinu bez víz. V rozmezí 180 dnů by bezvízový styk měl platit pro dočasný pobyt v délce 90 dnů.