Rukama nohama s. r. o.

Rukama nohama s. r. o. Zdroj: Marek Douša

Nová studie ukazuje, že nejlépe se anglicky domluví Nizozemci a Skandinávci, Češi se zlepšují

Angličtina je na celém světě nejrozšířenějším dorozumívacím jazykem a její znalost ulehčuje nejenom cestování, ale samozřejmě pomáhá i v práci. Podle každoroční studie English Proficiency Index, která zkoumá pomocí testů průměrné jazykové znalosti z tohoto jazyka, se Češi v angličtině zlepšují. Na národy Skandinávie či Nizozemce ale pořád ještě nemáme.

Do letošní studie English Proficiency Index, kterou připravuje globální organizace Education First, bylo zařazeno celkem 72 zemí a Česká republika skončila na poměrně slušném 16. místě. Těsně před námi je Švýcarsko, kde několika jazyky (pravda, převládá němčina, francouzština a italština) hovoří každý a dost za námi zaostávají evropské státy, o kterých se dlouho ví, že se s výukou angličtiny pasují – Španělsko, Itálie a Francie.

V roce 2013 bylo Česko v tomto srovnání dvacáté, od té doby postupuje vpřed. Ze sto možných bodů jsme letos obdrželi 59,09.

Na prvních deseti místech jsou Nizozemsko, Dánsko, Švédsko, Norsko, Finsko, Singapur (zde je to ale dorozumívací řeč mezi místními Číňany a Indy), Lucembursko, Rakousko, Německo a Polsko. U našeho severního souseda to zřejmě překvapí, ale miliony Poláků již dlouhá léta pracují různě po světě a používají angličtinu.

Podle studie angličtinu umí lépe více žen a v případě věku dominují mladí lidé mezi 18 až 25 lety.

Ze zkoumaných 72 zemí byly na tom naopak nejhůře Saúdská Arábie, Kambodža, Laos, Libye a Irák.