K desátému roku existence je do projektu zapojeno přes 34 tisíc uživatelů.

K desátému roku existence je do projektu zapojeno přes 34 tisíc uživatelů. Zdroj: archiv

Čeští zdravotníci už 10 let studují online

Vzdělávání přes internet si oblíbilo mnoho profesí v Česku. Jednou z nich jsou i ty zdravotnické, které mají tuto možnost už deset let.  

Elektronická univerzita je vhodná jak pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry, tak i pro další nelékařské zdravotnické profese. K desátému výročí navíc spustila mobilní aplikaci.

Cílem elektronické univerzity je poskytovat zdravotníkům alternativní možnost celoživotního vzdělávání v online formě. „Společně usilujeme o to, aby byl e-learningový projekt EUNI.cz dlouhodobě vyhledávaným a inspirativním zdrojem vzdělávání pro pracovníky ve zdravotnictví,“ říká Dagmar Dolinská, manažerka projektu z Pears Health Cyber.

K zapojení do projektu je nutná registrace na webových stránkách, kde si zájemci následně mohou volit ze seznamu kurzů odpovídajících jejich specializaci. Projekt je určen třem hlavním cílovým skupinám - lékařům, lékárníkům a dalším nelékařským pracovníkům, jako např. zdravotním sestrám a laborantům, farmaceutickým asistentům a dalším. „Registrace a studium je pro zájemce zdarma. Zpoplatněny jsou pouze některé specializované kurzy,“ uvádí dále Dolinská.

Každý kurz je ukončen závěrečným testem, jehož absolvování je doloženo příslušným certifikátem a studentovi jsou připsány tzv. kreditní body CME (Continuing Medical Education). EUNI.cz získala už v roce 2007 jako vůbec první vzdělávací portál pro lékaře v České republice akreditaci České lékařské komory.

K desátému roku existence je do projektu zapojeno přes 34 tisíc uživatelů. Vznik mobilní aplikace je tak jakýmsi děkovným gestem, který věrným uživatelům ušetří mnoho času i energie. Umožňuje totiž snadné vyhledávání a plánování odborných lékařských kongresů, seminářů nebo kurzů. Na ty nové či oblíbené vás navíc umí upozornit. Odborné akce lze vyhledávat pomocí různých filtrů, které jsou nastavitelné ihned po přihlášení, přímo na vstupní stránce aplikace. „Věříme, že si tato aplikace najde své příznivce, pro které se stane užitečným pomocníkem nejen při plánování odborných akcí, ale také při kontinuálním vzdělávání prostřednictvím studia kurzů elektronické univerzity,“ doplňuje Dolinská.