Petro Porošenko a Michail Saakašvili

Petro Porošenko a Michail Saakašvili Zdroj: EPA

Bývalý gruzínský prezident Saakašvili odstoupil z funkce oděského gubernátora

Gubernátor Oděské oblasti a bývalý gruzínský prezident složil svou funkci. Podle svých slov se sice Oděské oblasti daří, nicméně jeho odchod je vzhledem ke sporům s prezidentem Porošenkem nutný.

Ve své funkci tak končí zřejmě nejznámější ukrajinský gubernátor. Jeho odchod způsobila údajná nepodpora prezidenta Porošenka. Ten Saakašvilimu podle jeho slov házel klacky pod nohy, když namísto něj podporoval “kriminální klany” působící v Oděské oblasti. To podle Michaila Saakašviliho naprosto znemožňovalo jeho práci. Ačkoliv Petro Porošenko hlásá nutnost reforem, tato jeho roztržka se Saakašvilim může způsobit naopak pozastavení reformních snah. Takto to interpretoval nyní již bývalý oděský gubernátor.

 

Porošenko k případu pouze skrze mluvčí svého úřadu uvedl, že konečné slovo v případě Saakašviliho odvolání bude mít vláda, která má pravomoc Saakašviliho odvolat. Je ale pravděpodobné, že bude vláda ve shodě se Saakašviliho rozhodnutím. Ten úřad již zastávat nechce.

 

Nástupe Saakašviliho zatím není znám. Jeho odpůrci tvrdí, že jeho snahy naopak situaci v Oděské oblasti zkomplikovaly, například starosta města Oděsa se postavil také proti Saakašvilimu. Gennadij Truchanov uvedl, že pokusy o to zbavit Ukrajinu korupce a klientelismu byly v podání Saakašviliho pouze “zbytečné experimenty”. S Truchanovem měl ale Saakašvili dlouhodobé spory, takže toto prohlášení není nijak překvapivé. O tom, kdo bude Saakašviliho nástupcem, bude rozhodnuto v nejbližších dnech.