Zdeněk Altner na archívním snímku.

Zdeněk Altner na archívním snímku. Zdroj: Profimedia.cz

Zemřel bývalý advokát Altner, který vysoudil přes 337 milionů na ČSSD

Bývalý advokát Zdeněk Altner, kterému letos na jaře přiznal soud téměř 338 milionů korun ve sporu s ČSSD kvůli kauze Lidového domu, dnes ráno zemřel. ČTK to sdělil jeho advokát Václav Veselý. Altnerova rodina se s ohledem na smutek nebude k úmrtí zatím vyjadřovat, dodal Veselý.

Devětašedesátiletý Altner na konci března vyhrál letitý soudní proces se sociální demokracií, kterou zastupoval ve sporu o Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů Kč. Sociální demokraté proti rozsudku podali dovolání, kterým se aktuálně zabývá Nejvyšší soud.

Altner byl v době rozsudku pražského soudu ve sporu s ČSSD v seznamu hledaných osob a stíhán kvůli zpronevěře více než 800.000 korun. Soud se chtěl jeho kauzou začít zabývat v dubnu. Kvůli omluvám z důvodu nemoci však čekal na vyhotovení posudku o Altnerově zdravotním stavu. V současnosti běží i spor notáře Václava Halbicha s ČSSD a firmou Alba o zaplacení 17 milionů korun. Halbich tvrdí, že s Altnerem na případu Lidového domu spolupracoval.

Altner pracoval jako podnikatelský právník, později se věnoval advokacii. Od roku 1997 zastupoval ČSSD ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Mandátní smlouvu o zastupování s Altnerem dojednal Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda strany Miloš Zeman. Kvůli sporům s ČSSD čelil Altner trestním oznámením a stížnosti u České advokátní komory (ČAK). V lednu 2011 byl po kárném řízení vyškrtnut ze seznamu advokátů.