Pak Kun-hje

Pak Kun-hje Zdroj: Wikipedia Commons

Jihokorejská prezidentka čelí skandálu, demonstruje se za její odstoupení

Prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-Hje je podezřelá, že se nechala leta ovládat dcerou sektářského vůdce. Prezidentce se rapidně snížila popularita, v Soulu se proti ní chystají rozsáhlé protesty. Za své chyby se žena v čele státu sice omluvila, část Jihokorejců však žádá její rezignaci.

Čche Son-sil byla několik let nejbližší spolupracovnicí a hlavně důvěrnou přítelkyní prezidentky Pak Kun-hje. Ukazuje se však, že jejich vztah do značné míry přerostl meze běžného přátelství. Naopak to vypadá, že se prezidentka nechala ženou ovlivňovat, a to až do té míry, že Čche a prezidentčin poradce rozhodoval o tom, kam potečou státní peníze.

 

Prezidentka uznala svou vinu v emotivním veřejném prohlášení, při níž se jí podle agenturních zpráv třásl hlas. Svému národu se omluvila a slíbila, že bude s vyšetřujícími orgány bude plně spolupracovat.

 

Postavení prezidentky je ale i přes její omluvu jihokorejskému národu nejisté. Na dnešek byla svolána velká protivládní demonstrace, která požaduje její odstoupení. Odhad účasti prezidentčiných odpůrců je až 40 tisíc lidí. A to i přes to, že pochod demonstantů - údajně kvůli kolizi s veřejnou dopravou - úřady demonstrantům zatrhli.