Parodie na vztah jihokorejského Rasputina v sukních (vlevo) a prezidentky Pak Kuh-hje.

Parodie na vztah jihokorejského Rasputina v sukních (vlevo) a prezidentky Pak Kuh-hje. Zdroj: Twitter

Rekord: Obliba jihokorejské prezidentky klesla k číslu 0, způsobil to skandál s místním Rasputinem

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje čelí drtivé kritice veřejnosti i politických odpůrců, protože nechala ve svém úřadě působit svoji kamarádku, která měla přístup k tajným dokumentům a zasahovala do nejrůznějších kauz. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o místní verzi neslavně proslulého mystika Rasputina, který kdysi manipuloval s carským dvorem v Rusku. V důsledku toho se důvěra Pak Kuh-hje propadla na některých místech až k nule.

Jihokorejským Rasputinem je šedesátiletá dáma jménem Čche Son-sil, která skončila v úterý v policejní cele. Byla to celoživotní kamarádka současné hlavy státu. Přestože v prezidentském úřadu nikdy oficiálně nepracovala, podílela se na řadě významných státních rozhodnutí a vycházela přitom z tajných dokumentů, ač k nim podle zákona neměla mít přístup. Vydírala také některé firmy, aby posílaly peníze nadacím, na jejichž činnosti se podílela.

Navíc vše zavánělo sektářským jednáním, protože obě ženy měly kdysi blízko k sektě Víra věčného života. Důsledky pro Pak Kuh-hje jsou ale katastrofální. Lidé protestují v ulicích a žádají její odstoupení, i když se za své chování několikrát omluvila. Pokud jde o její oblibu, ta zaznamenává světové rekordy.

Podle jihokorejské agentury Yonhap důvěřuje prezidentce celkově pouhých 5 procent obyvatel. Přitom v září, před vypuknutím skandálu, to bylo 33 procent. Existují ale v zemi i místa, kde popularita hlavy státu klesá k málo uvěřitelné nule. Například v hlavním městě Soulu má Pak Kuh-hje oblibu pouhých 2 procent obyvatel, ale v provincii Jižní Čolla je to dnes skutečně nula. Výsledky přinesl průzkum agentury Gallup Korea.

 Hodnocení je zcela nelichotivé také u mladých lidí ve věku mezi 20 a 30 lety. U nich má hlava státu podporu u pouhého 1 procenta občanů. Přes veškerá naléhání, ale prezidentka zatím nechce odstoupit. Podle politologů ovšem nebude moci reálně vládnout s tak obrovským nesouhlasem v zádech. Minulý rok v prosinci navštívila Pak Kuh-hje i Českou republiku.