Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

HIV Aids
Na jihu Afriky je HIV pozitivních spousta.
AIDS - ilustrační foto
3
Fotogalerie

V Jekatěrinburgu vyhlásili epidemii HIV, situace je kritická

Ve čtvrtém největším ruském městě Jekatěrinburgu vypukla epidemie HIV. Nárůst počtu nakažených tímto zatím nevyléčitelným virem je obrovský - podle tamních úřadů je ve městě nakažený každý padesátý člověk.

“Dohnali jsme a předehnali Afriku,” stojí v ironizujícím komentáři internetového serveru gazeta.ru. Ten naráží na fakt, že ač nejvíce sužuje tento virus právě africké státy, stále více exponovaným problémem je nakaženost lidí virem HIV také v Rusku. Jekatěrinburg již má ve svém hledáčku i ruské ministerstvo zdravotnictví.

 

Jekatěrinburg má půl druhého milionu obyvatel. Šíření viru se nijak nedaří zastavit. Chybí k tomu nejen peníze, ale také osvěta, jež je v této otázce klíčová. HIV a AIDS byly dříve označovány za choroby, které propaganda Sovětského svazu označovala pouze jako “nemoci Západu”. Fenomény jako prostituce nebo narkomanie, v Sovětském svazu tak rozšířené, podle tehdejších statistik vůbec neexistovaly. Nárůst počtu nemocných tak souvisí se “starými sovětskými časy”, ovšem nejen s nimi. Problému nepomáhá ani ruská pravoslavná církev, která často tyto nemoci označuje jako “nemoci vzniklé z hříchu” či “boží tresty”.

 

Podle statistik je v Rusku nakžaných HIV na 800 tisíc lidí, čísla skutečná však mohou být vyšší. I oficiální čísla se však každoročně o 100 procent zvyšují.