Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia.cz

Nejvlivnější ženou Česka je počtvrté v řadě vrchní státní zástupkyně Bradáčová

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se počtvrté za sebou stala nejvlivnější ženou Česka. Na druhém místě skončila eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a na třetím finanční ředitelka společnosti PPF Kateřina Jirásková. Vyplynulo to z žebříčku nejvlivnějších žen Česka, který sestavil časopis Forbes. V žebříčku se umístila i generální ředitelka Czech News Center (vydavatel Reflexu) Libuše Šmuclerová.

"Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. Zmiňuje například kauzy Davida Ratha, lobbisty Ivo Rittiga, Key Investments nebo prodeje OKD.

V první desítce převažují ženy v byznysu, političky jsou tam dvě. Jourová se na druhou příčku posunula z loňského čtvrtého místa. Na pátém místě pak skončila stejně jako loni pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Časopis při sestavování žebříčku 75 nejvlivnějších žen vycházel z metodologie amerického Forbesu a spolu s dalšími odborníky sledoval po celý rok na 300 žen z různých oborů. V širším výběru byly majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z oblasti kultury, sportu či takzvané opinion leaders.

Prvních deset nejvlivnějších žen Česka podle časopisu Forbes:

1. Lenka Bradáčová, vrchní státní zástupkyně v Praze

2. Věra Jourová, komisařka EU

3. Kateřina Jirásková, finanční ředitelka PPF

4. Petra Procházková, finanční ředitelka Agrofertu

5. Adriana Krnáčová, primátorka Prahy

6. Michaela Erbenová, výkonná ředitelka MMF

7. Kamila Horáčková, ředitelka investic Axa Winterthur

8. Michaela Chaloupková, ředitelka divize správa ČEZ

9. Simona Sokolová, členka představenstva Agrofert

10. Libuše Šmuclerová, generální ředitelka Czech News Center