Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Německo nebude uznávat manželství osob mladších 16 let, mezi uprchlíky je však časté

Německo nebude do budoucna uznávat žádná manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let. Zahraničním novinářům v Berlíně to řekl spolkový ministr spravedlnosti Heiko Maas. Dnes je takových svazků kolem 480. U mladistvých ve věku 16 až 18 let soudy vždy věc zváží individuálně.

O změně příslušných zákonů se v Německu vede debata především kvůli vysokému počtu běženců, kteří loni do spolkové republiky přišli z muslimských zemí. V řadě z nich, třeba v Afghánistánu nebo Pákistánu, jsou svatby nezletilých poměrně běžné, a tak počet takových svazků stoupl i v Německu.

V červenci jich podle centrálního registru cizinců bylo celkem 1475. Ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let, v dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let. V drtivé většině takových případů jde přitom o mladé dívky, které se provdávají za starší muže.

"Chceme navrhnout, aby uzavřená manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let, nebyla vůbec uznávána. Byla by tedy anulována," uvedl dnes Maas, který chce kabinetu návrh předložit už v příštích týdnech.

U mladistvých ve věku 16 až 18 let si Německo ponechá možnost manželství neuznat. Uzná ho v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti. "To může být třeba případ, když už v takovém vztahu jsou děti nebo je žena těhotná," poznamenal ministr spravedlnosti.

V Německu je možné uzavřít manželství od 18 let, výjimečně od 16 let, pokud je druhý z partnerů plnoletý a povolí to německý soud. V případě cizinců dosud spolková republika manželské svazky osob mladších 16 let nezřídka uznávala.