Flemming Rose, editor dánského listu Jyllands-Posten, který spustil celosvětovou aféru tím, že karikatury objednal

Flemming Rose, editor dánského listu Jyllands-Posten, který spustil celosvětovou aféru tím, že karikatury objednal Zdroj: Magdalena Sodomková

Flemming Rose (58) ve své nové knize „De besatte“ (Posedlý), která vyšla v pátek, tvrdí, že jeho bývalý zaměstnavatel, noviny Jyllands-Posten, se ho snaží umlčet.
Rose je kvůli výhrůžkám smrtí stále pod policejní ochranou.
2
Fotogalerie

"Mě cenzurují, džihádisté vyhrávají," tvrdí dánský novinář, který zveřejnil v roce 2005 karikatury Mohameda

Dánský novinář Flemming Rose, který vyvolal celosvětové pozdvižení, když nechal v září 2005 zveřejnit v deníku Jyllands-Posten 12 karikatur muslimského proroka Mohameda, tvrdí, že jeho bývalé noviny ho cenzurují. A proto vyhráli džihádisté. Rose je přitom kvůli výhrůžkám smrtí stále pod policejní ochranou.

Flemming Rose (58) ve své nové knize „De besatte“ (Posedlý), která vyšla v pátek, tvrdí, že jeho bývalý zaměstnavatel, noviny Jyllands-Posten, se ho snaží umlčet.

„Tragédií je, že jediní, kdo vyhráli, jsou proto džihádisté," řekl novinář a publicista časopisu Weekendavisen.

Rose opustil redakci, kde dlouho pracoval, minulý rok. V nové knize tvrdí, že vedení vydavatelství ho již v roce 2011 donutilo podepsat smlouvu, podle které byla nastavena pravidla, jak o karikaturách, které kdysi vyvolaly nepokoje muslimů po celém světě, hovořit a psát. 

Podle něj to byl zákaz účasti v televizních a rozhlasových pořadech a měl se podle smlouvy také vyhýbat samotnému komentování karikatur. V redakci prý byl také obviněn, že je k novinám „velmi neloajální“, protože chce problém kolem karikatur pořád rozebírat a tím ohrožuje kvůli výhrůžkám islamistů ostatní. V knize píše, že byl označen v tomto případě za „posedlého“.

„Máte vnoučata. Nemyslíte na ně?“ ptali se ho ve vydavatelství, když loni souhlasil s diskusí na akci holandského kritika islámu Geerta Wilderse.

Celá kniha naznačuje, že vedení redakce se nakonec rozhodlo tlaku muslimských fundamentalistů spíše ustupovat, protože se obávalo možného teroristického útoku. 

Flemming Rose byl vedoucím kulturní rubriky novin Jyllands-Posten, když v roce 2005 nechal zveřejnit 12 satirických karikatur islámského proroka Mohameda, což vyvolalo krvavé protesty v muslimských zemích. Zemřelo při nich více než 100 lidí.

Karikatury byly publikovány v roce 2006 také ve francouzském týdeníku Charlie Hebdo, kde islámští ozbrojenci zabili minulý rok 12 lidí.

Česká média se v roce 2005 publikování zmíněných karikatur spíše vyhýbala. V roce 2010 zveřejnil s Rosem rozhovor i Reflex.

Roseovi bylo po zveřejnění kreseb vyhrožováno několikrát smrtí a pořád je pod policejní ochranou. Bylo zaznamenáno také několik pokusů zaútočit na samotné noviny Jyllands-Posten, jejichž budova je také pod přísným dohledem.