Atletka Julia Stěpanovová s manželem Vitalijem.

Atletka Julia Stěpanovová s manželem Vitalijem. Zdroj: Youtube.com

Pro Putina zrádce, pro Mezinárodní olympijský výbor je ruský informátor o dopingu novým poradcem

Obří skandál s dopingem, který tak zásadně ovlivnil letní olympijské hry v Rio de Janeiru, na které nesmělo jet několik desítek ruských sportovců, má další pokračování. Mezinárodní olympijský výbor najal jako svého konzultanta ruského informátora Vitalije Stěpanova. To je manžel atletky Julie Stěpanovové, která ruským státem řízený doping nahlásila mezinárodním organizacím. Dvojice se momentálně ukrývá v USA.

Mezinárodní olympijský výbor v pondělí informoval, že jeho předseda Thomas Bach (jinak člověk kdysi blízký Vladimiru Putinovi) se setkal s ruským manželským párem ve Spojených státech a dohodl s nimi spolupráci.

Vitalij, někdejší vysoce postavený úředník Ruské antidopingové agentury, bude pro MOV pracovat jako konzultant. A běžkyně Julie dostane peníze, aby se mohla dál věnovat tréninku. Za koho ale hodlá případně startovat, není jasné, protože za Rusko to nebude.

Ruský prezident Vladimir Putin totiž nazval Stěpanovovou Jidášem, protože prý zradila národ.

Julia a Vitalij se ale pro svět stali whistleblowery - lidmi, kteří se spolupodílejí na odhalování nepravostí vynášením informací. Pro co mají Rusové u Stěpanovové výraz práskač, to například Mezinárodní atletická federace pojmenovala takto: „Opravdu výjimečně přispěla k ochraně a prosazování idejí čisté atletiky, fair play a autentičnosti našeho sportu.“

„Jsme velmi rádi, že nyní můžeme pokračovat v boji proti dopingu a přispět k tomu našimi zkušenostmi z Rusku,“ řekl Stěpanov webu insidethegames.com, když potvrdil dohodu s MOV.

Rusko přes mnohé důkazy pořád popírá, že by doping sportovců organizovalo přes státem schválený program. Pokud ale Stěpanov a jeho žena odhalí další podrobnosti, ocitne se ruský sport pod dalším tlakem.