Arcibiskup Mstyslav, který se také zúčastnil bitky.

Arcibiskup Mstyslav, který se také zúčastnil bitky. Zdroj: 1 + 1

Opilý arcibiskup a kněží na Ukrajině se chopili tanečnic v baru a pak se poprali

Ukrajina řeší lechtivý skandál s vysokými představiteli jedné pravoslavné církve. Ti včetně arcibiskupa Mstyslava tancovali v době půstu s dívkami v baru, opili se a pak se mezi sebou poprali. Bitka je zachycena na bezpečnostní kameře a znesvářenou skupinu musela rozehnat policie vyzbrojená samopaly.

V jednom baru ve městě Ternopil na západní Ukrajině si dala nedávno dostaveníčko skupina kněží z Ukrajinské autokefální pravoslavné církve, včetně arcibiskupa Mstyslava. Tam tancovali s dívkami, pili alkohol a pak se mezi sebou poprali. Obsluha nakonec zavolala policii a vše zachytily bezpečnostní kamery.

Nejdříve se církevní hodnostáři vymlouvali a tvrdili, že nic takového se nestalo. Dokud neunikl záznam incidentu do médií a neodvysílala ho televize 1+1. Nakonec učinili veřejné pokání.

U věřících si to ale „zavařili“ především tím, že se opili a poprali v den půstu, kdy jsou jakákoli zábava a samozřejmě i požívání alkoholu zakázané.

Arcibiskup Mstyslav byl poslán „za trest“ na měsíc do kláštera, kde bude rozjímat. Další kněží byli na jistou dobu zbaveni pastoračních povinností. Církev zahájila vlastní vyšetřování incidentu, což většinou znamená, že tresty budou malé či žádné.

Ukrajinská autokefální pravoslavná církev je jednou ze tří pravoslavných církví, jež působí na Ukrajině, a je z těchto skupin nejmenší.

Video, na kterém je vidět bitka kněží v baru na Ukrajině: