Ikonický snímek letošních černohorských voleb. Muž s černohorskou vlajkou stojí u polorozbořeného srbského katolického kostela v hlavním městě Podgorici.

Ikonický snímek letošních černohorských voleb. Muž s černohorskou vlajkou stojí u polorozbořeného srbského katolického kostela v hlavním městě Podgorici. Zdroj: AP Photo/Darko Vojinovic

V Černé Hoře se konají klíčové volby. Změní země po čtvrt století svého vůdce?

Dnes začínají v mladém balkánském státě parlamentní volby. A mnozí analytici se shodují, že budou pro osud země klíčové. Protože ten, kdo má zřejmě nejvážnější obavy o jejich výsledek, je tamní předseda vlády Milo Djukanovič.

Milo Djukanovič vystřídal téměř všechny významné ústavní posty v čele státu. Od předsedy vlády, ministra obrany přes prezidentský post. V čele země stojí prakticky od rozpadu Jugoslávie a od prvních svobodných voleb v roce 1990. V roce 2006 poprvé oznámil, že se stahuje z politické scény a odchází do důchodu, aby se následující rok opět vrátil a stal se opět premiérem. Nyní se však zdá, že je jeho funkce ohrožená. Opozice, dříve nesjednocená, se totiž proti němu spojila a zaujala postoj, v němž prvního muže Černé hory viní z korupce, kriminalisty členů vlády a podvodů.

 

Djukanovič je také dlouholetým předsedou (od roku 1990) Demokratické socialistické strany Černé Hory (DPS), což je politický útvar vzniklý z téměř rok trvající transformace černohorské komunistické strany. Právě tuto stranu nyní silně kritizují další političtí hráči - především Sociálnědemokratická strana (SPD), která byla až doposud nejbližším partnerem vládní DPS.

 

Socialisté, kteří na svou původně spřátelenou stranu zanevřeli, tak mohou způsobit, že se změní po dlouhých pětadvaceti letech vedení země. Předvolební kampaň se neobešla bez nekonečného vzájemného obviňování. Premiér poukazuje na to, že se země díky němu přiblížila k Evropské unii (od roku 2010 má kandidátský status), zatímco socialisté jsou proruští a směřování země by vedli špatným - putinovským - směrem. Z úst socialistů naopak zaznívalo, že se vláda utápí v korupci, že jsou její členové nedotknutelní a kriminalistu své strany i členů vlády kryje samotný premiér.