Abu Mohammed al-Furqan

Abu Mohammed al-Furqan Zdroj: Counter Jihad Report Photo

Zemřel "ministr propagandy" Islámského státu, informační válka islámských teroristů se hroutí

Jeden z vedoucích představitelů takzvaného Islámského státu, který měl na starosti “informační válku”, tedy nic jiného než propagandu, zemřel. Islamisté však neřekli za jakých okolností, kdy přesně, ani kdo je za jeho smrt odpovědný. Abú Mohammed al-Furkán patřil mezi hlavní lídry teroristické skupiny. Propaganda ISIS proto nyní takřka nefunguje. 

Zprávu o smrti svého propagandistického šéfa zveřejnili islamisté dnes odpoledne. Zprávu pak následně zveřejnila britská BBC i další média. Na oznámení o smrti muže je kuriózní, že se v něm neuvádí žádné detaily ohledně okolností smrti Abu Mohammeda al-Furkána. Nad nejasností ohledně jeho smrti se pozastavují například britská média, která uvádějí, že by pro Islámský stát bylo typičtější, kdyby teroristé označili viníka a vyhlásili mu krvavou pomstu, ať už by skutečnost byla jakákoliv.

Abu Mohammed al-Furkán býval označován za islamistického ministra propagandy. Měl mimo jiné na svědomí popravy rukojmích ISIS a jejich následné zveřejňování. Byl to také on, kdo vymyslel, jak popravit jordánského rukojmího v ohnivé kleci. Nad brutalitou a zároveň precizním “dramaturgickým” zpracováním se podivovali i odborníci.

Britská BBC pak také uvedla, že islamistická propaganda má snižující se či dokonce mizející tendence. Před měsícem totiž zemřel i druhý významný propagandista ISIS, Abu Muhammad al-Adnani, který s Abú Mohammedem al-Furkánem na propagandě úzce spolupracoval. Oba muži jsou nyní mrtví a i proto se islamistická propaganda, která zahrnuje i “nábory” nových členů ISIS, hroutí.