Ivanka Trumpová, Gal Gadot

Ivanka Trumpová, Gal Gadot Zdroj: Instagram

Ivanka Trumpová je dcerou Donalda Trumpa a jeho někdejší manželky Ivany, která se narodila ve Zlíně.
Ivanka Trumpová je dcerou Donalda Trumpa a jeho někdejší manželky Ivany, která se narodila ve Zlíně.
Nejslavnější izraelská herečka současnosti  Gal Gadot.
Ivanka Trumpová je dcerou Donalda Trumpa a jeho někdejší manželky Ivany, která se narodila ve Zlíně.
Ivanka Trumpová je dcerou Donalda Trumpa a jeho někdejší manželky Ivany, která se narodila ve Zlíně.
63
Fotogalerie

V žebříčku nejvlivnějších Židů jsou dvě ženy s českými kořeny – Ivanka Trumpová a herečka Gal Gadot

Známý anglicky psaný izraelský deník The Jeruzalem Post sestavuje každý rok žebříček 50 nejvlivnějších Židů. Letos výběr zásadně ovlivnilo také hlasování jeho čtenářů i prezidentské volby v USA. V první dvacítce se ocitly také dvě vlivné ženy, které mají české kořeny – Ivanka Trumpová (dcera amerického republikánského prezidentského kandidáta) a v současnosti nejslavnější izraelská herečka Gal Gadot.

Nejvlivnějším Židem je podle The Jeruzalem Post tento rok izraelsko-americký mediální magnát, televizní a filmový producent, investor i filantrop Haim Saban (71). Důvodem je to, že patří k největším sponzorům americké Demokratické strany, jen letos měl dát na kampaň Hillary Clintonové 10 milionů dolarů. Jeho majetek je odhadován na 3 miliardy dolarů. Saban také patří podle expertů k „nejsilnějším“ hlasům Izraele v Americe a proto ovlivní výsledek prezidentských listopadových voleb. A Izraelci doufají, že Clintonová mu bude naslouchat, pokud bude zvolena.

Na druhém místě nejvlivnějších Židů současnosti je izraelský premiérBenjamin Netanjahu (66) a na třetím Američan Sheldon Adelson (83). Ten má velmi silné proizraelské názory, většinu života se věnoval byznysu v kasinech a jeho majetek je odhadován na 35 miliard dolarů. Adelson podporuje v kampani Donalda Trumpa a známý je také tím, že dal desítky milionů dolarů několika špičkovým univerzitám v Izraeli, které vyhledávají talenty v různých oborech.

Na společném čtvrtém místě už najdeme „českou stopu“. Je na něm Ivanka Trumpová (34) společně s jejím manželem Jaredem Kushnerem (35). Ivanka je dcerou Donalda Trumpa a jeho někdejší manželky Ivany, která se narodila ve Zlíně. V roce 2009, kdy si brala svého muže Jareda, konvertovala k judaismu. Je považována za jednoho z mála lidí, na kterého její otec skutečně dá, a dokonce se letos objevily návrhy, že by v budoucnosti měla kandidovat na prezidentku ona. Ivanka Trumpová je považovaná za velmi inteligentní ženu a schopnou podnikatelku.

Na 20. místě žebříčku je pak v současnosti nejslavnější izraelská herečka Gal Gadot (31), která opakovaně tvrdila, že má v sobě po předcích čtvrtinu české krve. Krásná Gadot byla v roce 2003 Miss Izrael a hrála v divácky velmi populárních amerických filmech Rychle a zběsile či Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Ten měl v českých kinech premiéru v březnu letošního roku.

Kromě jiných jsou v žebříčku také pro světovou ekonomiku nesmírně vlivná Janet Yellen, předsedkyně Rady guvernérů amerického Federálního rezervního systému. Ta je na 13. místě. Pak u nás dobře známý investor, finančník a filantrop George Soros (17. místo) a na 30. místo se dostal bývalý izraelský prezident Šimon Peres, který zemřel koncem září.

V minulých letech se v žebříčku objevoval také zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg, který se narodil do židovské rodiny, ale sám sebe v posledních letech označuje za ateistu. Židovského původu je i spoluzakladatel Googlu Sergey Brin, ale ani jeho víra není nijak silná.  

Pořadí 50 nejvlivnějších Židů pro tento rok najdete na serveru The Jeruzalem Post.