Vaříte na drahém italském oleji? Často je to podvod.

Vaříte na drahém italském oleji? Často je to podvod. Zdroj: Flickr

Používáte skvělý italský olivový olej? Část produkce ale vůbec není z Itálie, je to podvod

Navzdory přísnějším zákonům a kontrolám je stále větší část populárního panenského olivového oleje, které nese značku „Made in Italy“, dílem podvodníků. V lahvích jsou směsky z olejů, které nepocházejí z Apeninského poloostrova, i když to jejich etikety tvrdí. Informovala o tom minulý týden zpráva organizace Coldiretti, ve které jsou sdruženi italští zemědělci.

Přestože italské úřady se snaží vypořádat s nekalou soutěží a podvody, tak se jim to k nelibosti 10 tisíc místních producentů olivového oleje nedaří. Jen v minulém roce zaznamenané podvody s „italskými“ oleji a tuky dosáhly nárůstu o 278 procent.

Nejčastějším typem podvodu je míchání italského oleje se zahraniční produkcí. Většinou se jedná o směsky olejů ze Španělska (60 procent) a Řecka (25 procent), ale 10 procent je také ze severoafrického Tuniska. Lahve mají ovšem italské vlaječky a snaží se různě klamat spotřebitele.

To vážně poškozuje italské producenty, tak oblíbené i v Česku, protože italský olivový olej je daleko kvalitnější a také dražší.

Olejové mafie ale zatím nic nezastavilo. Ani nové přísnější zákony, ani vyšší pokuty. Etikety na podvodných výrobcích obsahují často velmi malé písmo a text bývá umístěn tak, aby podvod zákazník v podstatě neměl možnost odhalit. Málokdo v obchodě podrobně studuje, co je na lahvi napsáno.

Něco podobného se ale děje s potravinami i v Česku. Vajíčka mají někdy obaly, které lákají na „český výrobek“, ale uvnitř jsou namíchána i vajíčka například z Polska. Také maso, které je baleno u nás, často pochází z ciziny, ale vše je provedeno tak, aby to konečný zákazník nepoznal.